fbpx

Listujte si průvodcem



   
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Přírodní nektar bohů

Včelí med velebili jako přírodní nektar bohů už Egypťané před 5 000 lety. Jeho léčivé vlastnosti uznává i současná medicína. Renata a Richard Milerští ze Starých Purkartic na Krnovsku se včelařením zabývají mnoho let. Včelí společenství obdivují pro jeho dokonalou souhru a včely považují za nejúžasnější a nejnepostradatelnější tvory naší planety. Úly mají v podhůří Hrubého Jeseníku v nadmořské výšce asi 550 metrů nad mořem v přírodě nedotčené průmyslovou ani intenzivní zemědělskou produkcí. K jejich produktům patří nejen med, ale také svíčky z včelího vosku, medovina, propolis nebo mýdla.
Jejich med lesní – květový pochází ze sklizně z květů lučních rostlin, lesní maliny a dalších volně rostoucích květin a stromů, například lípy, javoru. „Při prodeji zdůrazňujeme kvalitu pravého českého medu z výlučně vlastní produkce, hygienické zacházení v průběhu celého procesu získávání medu od pláství po plnění do sklenic a moderní provoz našeho včelařství,“ říká Richard Milerski.

Foto: www.regionalni-znacky.cz

Obvyklou vlastností květových medů je, že brzy po vytočení krystalizují. Mechanickým pohybem – mícháním asi 3 až 5 dnů – vzniká jemný krém – tzv. pastovaný, někdy také nazývaný „pastový“ nebo nesprávně „šlehaný“ med. V takto plnohodnotném medu krémové konzistence, která se časem nemění, zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny. Barva může být od perleťově bílé po žlutou. Obsahuje aroma kvetoucích rostlin a pylová zrna z květů, neobsahuje žádné konzervační látky ani jiné přísady. Je ideální pomazánkou na chléb a pečivo, zvláště pro děti, neboť zůstává již stále vláčný, lehce se roztírá, nestéká a vyniká lahodnou chutí.

Foto: www.regionalni-znacky.cz

viola_s_tuzkou_100Ke značkovým produktům Milerských patří medovina. Vyrábí se prokvášením a dlouhodobým zráním hustého medového základu s přídavkem 14 druhů koření. Byliny pomáhají k dobrému trávení a zažívání, koření je zase charakteristické svojí vůní a jemnou hořkost dodává chmel.

CzechTourism