fbpx
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Poznejte ovoce Nízkého Jeseníku

Jedli jste už někdy Zárostopku z Jiříkova? Nebo letní jablko ze Slezské Harty, či Krvavku velikou? Asi ne, jsou to totiž odrůdy, které neodmyslitelně patřily k Jeseníkům, ale postupně se ze zahrad i sadů vytrácejí. Genofond dřevin Nízkého Jeseníku najdete v Razové. Neobvyklý sad vznikl za účelem záchrany starých, krajových a místních odrůd v rámci projektu Moravské a slezské ovocné stezky.
Vysazeno je zde 72 jabloní, hrušní, slivoní, třešní, višní, moruší a jeřábů. Přehlídku doplňují drobnoplodé a méně známé druhy. Zjistíte, že ke starým odrůdám, které byly vyšlechtěny před polovinou 20. století, patří například Golden delicius, Jonathan, Ontário. Jablka, hrušky, švestky, ale i drobnější ovoce, jako třešně, višně různé druhy slivoní či moruše a jeřabiny patřily k neodmyslitelné části jídelničku i na Jesenicku. Lidé zde pěstovali stromy i keře odpradávna a ovoce z nich kompotovali, moštovali, vařily se marmelády, džemy nebo se sušilo. Pochopitelně se rovněž pálilo na různé pálenky a likéry.
Ovoce se přidávalo i pod maso, nebo se z něj vařily omáčky či polévky. Oblíbené byly povidlové tašky z nudlového těsta, buchty s povidly, jablky i knedlíky z nejrůznějšího ovoce. To bylo ve Slezsku rovněž součástí slavnostních pokrmů. Například pivní polévka se podávala s jablečným štrúdlem a kompoty z jablek, hrušek, rybízu, angreštu či jeřabin.
Ovšem vypěstovat ovoce v drsných horských podmínkách nebylo jednoduché. A tak za mnohá staletí v zahradách i návsích rostly stromy a keře, které se dokázaly přizpůsobit. Navzdory nadmořské výšce 400 až 600 někde i 800 metrů, kamenité půdě, chladnému prostředí. Navíc i dnes odolávají mrazům, krátkému vegetačnímu období, škůdcům a nemocem.
Krajové i místní odrůdy jsou nezaměnitelným kulturním dědictvím. Na informačních tabulích se dozvíte mnoho zajímavého o ovocnářství v Nízkém Jeseníku. Třeba to, že vedle jabloní a hrušní nemohly chybět třešně, které dávaly první ovoce roku. A pokud mělo hospodářství hnojiště, pak se vedle něj vysazoval ořešák. Jednotlivé druhy jsou tu pak podrobně popsány s informací, kde byl právě tento stromek či keř nalezen.

V unikátním sadu najdete sedm informačních tabulí o ovocnářství v Nízkém Jeseníku. Foto: Táňa Arťušenková

V unikátním sadu najdete sedm informačních tabulí o ovocnářství v Nízkém Jeseníku. Foto: Táňa Arťušenková

Takto zatím vypadá Reneta sudetská. Foto: Táňa Arťušenková

Takto zatím vypadá Reneta sudetská. Foto: Táňa Arťušenková

instrom

Podobný popisek najdete u každého stromku či keře. Foto: Táň Arťušenková