Lepší chléb jste možná nejedli

Lepší chléb jste možná nejedli

15.06.2016 | Aktuality
"Lepší chleba jsem doposud nejedl," řekl mi dobrý známý, když ochutnal hned tři druhy chleba z malé rodinné pekárny Slovanka v Krnově. A protože je skutečný gurmán a za svůj život už ochutnal leccos tady, ve své domovině, i při cestách po světě, můj zájem vzbudil dokonale.
"Lepší chleba jsem doposud nejedl," řekl mi dobrý známý, když ochutnal hned tři druhy chleba z malé rodinné pekárny Slovanka v Krnově. A protože je skutečný gurmán a za svůj život už ochutnal leccos tady, ve své domovině, i při cestách po světě, můj zájem vzbudil dokonale. Rodinná pekárna Slovanka funguje na Hlavním náměstí v Krnově společně s prodejnou zdravé výživy a když budete mít štěstí, můžete přes výlohu pozorovat, jak pekařům hrají při práci ruce. Jen obtížně popsatelná vůně čerstvého pečiva dokáže přilákat dovnitř snad každého. "Pekárna je malým projektem, dva roky starým. Na začátku byla mámina vášeň k pečení a snaha dodat na trh pečivo, které tady chybí. Pečivo v bio kvalitě, bez jakýchkoli "šmakulád", ochucovadel, pečivo, u něhož je absolutní podíl ruční práce," říká Jiří Gajdoš, jeden ze synů sympatické paní Jany. I druhý syn se na provozu rodinné pekárny činí. Slovanka drží prestižní certifikát Jeseníky - originální produkt hned na pět produktů. Prim u zákazníků drží celozrnný kváskový bio chléb, pro něj si jezdí zákazníci i z Vrbna pod Pradědem, Bruntálu i dalších míst a odvážejí si třeba hned tři bochníky. To Opavané si pro ně mohou dojít na farmářské trhy ve svém městě. Zpravidla přiberou i "mrkváče", vyhlášené sladké pečivo s ručně strouhanou mrkvičkou, s náplní z tvarohu či povidel nebo jinou. "Mrkváčů se prodá nejvíce, dovedete si představit, kolik mrkve tedy musíme strouhat. Ale děláme to rádi, naše pečivo je nejen ze zdravých surovin, ale také pečené s láskou," říká Jana Gajdošová. Původní profesí učitelka se rozhodla pro podnikání a věří, že bude přibývat českých zákazníků se zdravým patriotismem. Takových, kteří raději zajdou do malých obchůdků, pro místní produkty. "Strava skutečně souvisí se zdravím, jde o to, abychom volili potraviny bez chemie. Mimochodem, kvalitní chléb vám vydrží i déle než týden. Jen nepatří do chlebníků, natož do různých sáčků. Nejlépe je jim v čisté utěrce, plátýnku, tak jak chléb opatrovaly naše babičky," řekla paní Jana. Pokud se chystáte na léto nebo v jiný čas do Jeseníků, do Krnova a zdejší pekárny Slovanka určitě zajděte. Můžete ochutnat také skvělý karlovarský rohlík vonící poctivým máslem a další pečivo. Vzácně a hlavně na objednávku tady připravují třeba pivní chléb se smaženou cibulkou, s využitím  jedinečného piva Nachmelená opice z místního pivovaru. Výtečný chlebíček, jen si vybrat Karlovarské rohlíky voní máslem Paní Jana Gajdošová Sladké i slané pečivo z Pekárny Slovanka. Snímky MTA