Ochutnejte husí speciality na Svatomartinských hodech

Ochutnejte husí speciality na Svatomartinských hodech

06.11.2017 | Aktuality
I kdyby svatý Martin nepřijel na bílém koni, tak k jeho svátku neodmyslitelně patří pečená husa a v posledních letech také košt mladého vína. Již třináctý rok vypravují Slezské zemské dráhy parní vlak na tradiční Svatomartinské hody v Bohušově. Vlak s parními lokomoti

I kdyby svatý Martin nepřijel na bílém koni, tak k jeho svátku neodmyslitelně patří pečená husa a v posledních letech také košt mladého vína. Již třináctý rok vypravují Slezské zemské dráhy parní vlak na tradiční Svatomartinské hody v Bohušově. Vlak s parními lokomotivami Rešica a Faur vyjede v den svatého Martina v sobotu 11. listopadu 2017 z nádraží Třemešná ve Slezsku v 10.45 hodin. Než se vydá na trať, dorazí svatý Martin na svém bílém koni a slavnostně otevře první láhev Svatomartinského vína. Cestující ochutnají Svatomartinské víno ve vlaku. V Bohušově čeká bohatý program v rekreačním areálu a Penzionu Pod Duby. Kromě tradičních husích stehen se zelím se zde bude podávat zvěřinový guláš, bramborové placky nebo slavnostní Bohušovské koláčky. Od 13 hodin vystoupí imitátor a lidový vypravěč Libor Pantůček, ve 14 hodin členové spolku ZAIFERUS s dravci. Po 15 hodině zahraje cimbálová muzika KUBALOVCI. Zájemci se mohou projet na koních, obdivovat osoblažskou krajku, děti si vyrobí Martinskou husičku. Parním vlak z Bohušova vyjíždí zpět v 15.20 a do Třemešné dorazí v 16.39. V Bohušově ovšem program pokračuje až do 18 hodin s DJ Viktorem Cigánkem.

Svatomartinské menu nabízí od 11. do 15. listopadu 2017 Hotel Slunce v Rýmařově. Na labužníky čekají husí jatýrka, silný husí kaldoun, tedy krémová polévka z drůbežích drobů, a pochopitelně svatomartinská pečená husa se zelím a knedlíkem. Na závěr si hosté mohou dát domácí švestkový koláč. Úderem dnešní jedenácté hodiny a jedenácté minuty, tak jak to žádá tradice, mohou návštěvníci restaurace okoštovat svatomartinské víno. Pochutnat si na výtečném svatomartinském menu s mladým vínem je možné od 10. do 12. listopadu 2017 i v Penzionu Bělá v Bělé pod Pradědem. Tvoří ho kachní paštika, husí kaldoun, pečená husa se zelím a knedlíkem, salát s kachním prsíčkem, hruškou, ořechy a řepou, dýňový cheesecake, svatomartinská vína...