Veteráni budou rozdávat radost a krásu v Jeseníkách

Veteráni budou rozdávat radost a krásu v Jeseníkách

07.09.2021 | Ostatní
Podhorská jízda veteránů Trofeo Niké se od čtvrtka 9. do neděle 12. září 2021 uskuteční v okolí Pradědu.

Podhorská jízda veteránů Trofeo Niké se od čtvrtka 9. do neděle 12. září 2021 uskuteční v okolí Pradědu. Unikátní zážitky čekají nejen posádky čtyř desítek historických vozidel vyrobených mezi lety 1912 – 1966, ale i diváky, kteří se 21. ročníku akce zúčastní plánovaně, nebo třeba jen jako náhodní kolemjdoucí.

Kromě veteránů ze všech koutů České republiky se představí posádky a automobily ze Slovenska, Polska, Německa, Holandska a Francie. Mezi historickými automobily budou zastoupeny vozy lidové, sportovní, závodní i reprezentativní, mezi nimi například FORD V8 – první osmiválcový model z roku 1932, Aston Martin 17/98, který měl v roce 1937 zachránit britskou značku před bankrotem či Citroën TA – vůz, který z velké části vymyslel zakladatel značky a její šéfkonstruktér André Citroën. Model TA se stal hitem a od roku 1935 se (s válečnou přestávkou a s minimálními změnami) vyráběl až do roku 1955.

„Některá z aut jsou více než stoletá, a přesto i ona během tří dní absolvují po vlastí ose více než 250 kilometrů po moravskoslezských silnicích. V sobotu 11. září navštívíme například zámek v Bruntále a etapa dále pokračuje na Slezskou Hartu, přívoz Razová. Na místě mohou členové posádek i diváci absolvovat krátké vyhlídkové lety vrtulníkem. Představí se také německý jednoplošný stíhací letoun Fokker E.III z období 1. světové války. Ustrojeni v souladu s historií svých strojů účastníci jízdy Trofeo Niké podpoří slavnostní otevření audiovizuálního sálu externí expozice textilnictví Městského muzea Rýmařov v budově Hedva Český Brokát. Závěrečné nedělní kilometry povedou do Malé Morávky a pak ve šlépějích nejstaršího závodního okruhu v České republice po trase 1.ČS TOURIST TROPHY z Karlovy Studánky přes Ludvíkov do Vrbna pod Pradědem. Program máme skutečně pestrý, představíme náš kraj v těch nejlepších barvách,“ říká Marcela Rotter, hlavní organizátorka Trofeo Niké.

Patrony Trofeo Niké jsou od prvního ročníku šestinásobný vítěz nejtěžší pouštní rallye, legenda českých motoristických závodníků, Karel Loprais a první novodobá Miss Československa Ivana Christová.