Seznamte se s Vévodkyní nebo Hadí královnou

Seznamte se s Vévodkyní nebo Hadí královnou

01.02.2023 | Ostatní
Cíle výletů na běžkách či pěšky mohou být rozmanité. Obdivovat při nich můžete třeba památné stromy. V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky roste 75 samostatných krasavců, například javory, jasany ztepilé, lípy srdčité, ale také jírovec maďal či trnovník akát. Za památné je vyhlášeno také devět skupin stromů a dvě stromořadí.

Kochat se můžete nejvyšší jedlí v České republice. Dostala jméno Vévodkyně a najdete ji u silnice asi jeden kilometr od Karlovy Studánky směrem na Ludvíkov. Roste tu podle odhadu asi 240 let a obvod jejího kmene je 473 centimetrů.

Pravděpodobně nejstarším stromem v CHKO je sedmsetletý tis v Mikulovicích. Jen asi o sto let méně  má lípa na Hadím vrchu v Karlově pod Pradědem.  Obvod jejího kmene je 810 centimetrů a výška 21 metrů.

Ovšem nejmohutnější strom v Jeseníkách uvidíte v Dolní Moravici na Bruntálsku. Hadí královna, jak se této lípě s desetimetrovým obvodem kmene říká, má 400 až 500 let. Vysoká je 24 metry. V Dolní Moravici objevíte ještě další památné stromy. Celkem jich tu roste 13 a patří k nim kromě dalších lip také kaštan, jasan či dub.