fbpx
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Ochutnejte lasičku na divoko

Víte, jak chutná lasička na divoko, jezevčí steak či kukačka na šalvěji? Nebojte se, určitě nemusíte klást pasti nebo hledat myslivce, který by vám potřebné produkty opatřil. Stačí se stavit na bylinném ranči Majoránek v Horních Povelicích na Osoblažsku.
Pak zjistíte, že Lasička na divoko je jemně pikantní kořenící směs inspirovaná středověkou kuchyní a obsahuje jalovec, pepř čtyř barev, řebříček, bršlici, saturejku, koriandr, mletý česnek, jetelový květ. Okořeníte s ní hovězí, jehněčí, vepřové, kachní a husí maso, stejně jako zvěřinu, grilované sýry, smetanové omáčky či dipy. Jezevčí steak z nejrůznějších druhů mas či sýrů dostane svou nezapomenutelnou jedinečnou chuť po pelyňku černobýlu a dalších ingrediencí. I Kukačka na šalvěji je výrazná bylinková aromatická směs z dílny ranče. Nejzajímavější je to, že bylinky pocházejí ze zahrádky Barbory Bartecké, kde je pěstuje v souladu s přírodou. Za mnohými naopak vyráží na okolní louky, stráně či do jesenických lesů.
„Do směsí jsou přidávány pouze některé z bylin, které pěstuji u nás, nebo sbírám volně v přírodě. Většinou kvůli originalitě, nebo se nedají koupit tak, jak je já potřebuji. Viz květy pelyňku černobýlu, hrubé řebříčkové květy, květy jetele plazivého, pěťour maloúborný, bršlice kozí noha. Běžně dostupné bylinky se snažím kupovat v co nejvyšší kvalitě, včetně koření. Objem se zvětšil a nebyla bych schopna toto všechno pokrýt vlastní zahradou. Ale i přesto tam zůstává ten nádech tajemných přísad,“ říká Bára.
Barvami a vůněmi horských luk Jesenicka na okraji listnatých a smíšených lesů se Bára inspiruje při tvorbě čajů. Třeba směs Valštejnské louky obsahuje specifické byliny z luk okolo zaniklé obce Valštejn mezi dvěma údolími Zlatohorské vrchoviny. „V této ryzí krajině rostou specifické byliny Jeseníků, mezi něž patří i ty, které jsou použity ve směsi. Poměr jednotlivých bylin v tomto čaji vytváří opravdu prazvláštní vůni tajemných luk a přenášejí vás lehce rozjímat do minulosti,“ usmívá se bylinářka a hned dodává, že se na ranči specializují na zpracování bylin a jedlých rostlin, originální kulinářské produkty, koření, čaje a jiné zajímavosti. „Provozujeme gastroslužby, obchůdek s biopotravinami, lokálními a vlastními produkty, které se snažíme pěstovat na zahrádce permakulturně. Každý výrobek z naší produkce nám projde našima rukama od návrhu přes skladbu surovin, výrobu, balení, označení až po distribuci.“
Jak chutnají osoblažské produkty v režii držitele ocenění za „gastro Bylinné kulinářství“ – Originální produkt Jeseníky mohou zájemci zjistit v Pivním vagónu historického parního vlaku Osoblažka, který bylinkový ranč provozuje. Základ mají v lokálních potravinách místních výrobců, doplněné jsou o bio potraviny, zeleninu i ovoce a dokořeněné samozřejmě jejich originálními kořenícími směsmi. „A slyšeli jsme samou chválu, což nás těší. Zpětná vazba je ohromná, lidé jsou spokojeni a my máme smlouvu ještě na několik dalších let,“ podotýká rančerka a kuchařka zároveň.
Chovatelem zvířat, nejlepším přítelem koní na ranči a všestranným řemeslníkem je Stanislav Kocián. Je to prostě nepostradatelný muž v domě. Jak sám říká, vyrostl v trampské rodině, kde férovost, péče o krajinu, zvířata, úcta a respekt k lidem bylo nepsaným zákonem. „Přírodě jsem zůstal věrný, trampským zásadám také a po letech se opět vracím k ručním pracím i ke zvířatům. Kůň je nádherné zvíře, bytost a přítel, který mne nechá kochat se krajinou ze svého hřbetu,“ doplňuje rančer.
„Pocházíme z Ostravska. Sudety jsou místem, kam jsme rádi jezdili hledat klid, inspiraci pro tvorbu, vnímat atmosféru ducha doby, který je zde stále cítit. Po čase jsme tu zakoupili staré stavení s velkou historií a obnovujeme ho zpět k životu. Podařilo se nám vytvořit zázemí pro svou práci, obživu a našli nová přátelství. Prostě jsme zapustili kořeny. Jen si přeji, abych kolem sebe viděla více neposekaných trávníků, nejen ten náš, více jezírek z dešťových vod, pítka pro ptáky, ovocné stromy v zahradách. Rádi v našem obchůdku na ranči nebo třeba na kolejích Osoblažky přivítáme každého, kdo přemýšlí nad tím, že ochrana životního prostředí spočívá na našich talířích a v našich domech,“ zve na ranč stavební statička a projektantka, tanečnice a hudebnice, bylinářka, kulinářka, zahradnice a obchodnice Bára. Neváhejte a prostě se do Horních Povelic vydejte. Čeká vás festival chutí!

Speciality z Majoránku. Foto: Archiv Barbory Bartecké

Speciality ochutnáte na kolejích v Pivním vagónu Osoblažky. Foto: Archiv Barbory Bartecké