fbpx

Listujte si průvodcem



   
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Houbařské lovy beze zbraní

Hřiby, kozáky, křemenáče, babky, suchohřiby. Tak to jsou moje dosavadní podzimní úlovky. Najít hříbek je totiž nesmírná zábava. Pátrat po něm v lesním šeru, odhalit jeho klobouček v trávě, mechu nebo pod listy. Po vydloubnutí houby do vzniklé jamky vždycky přihrnu trochu hlíny. To abych ochránila podhoubí a příště tu opět něco našla.
Děda tvrdí, že jsme národ houbařů a sběr hub má u nás dlouholetou tradici. Do lesa se za úlovkem vydává prý až téměř sedmdesát procent Čechů. Věřím tomu, v září a říjnu se Jeseníky totiž stávají rájem pro všechny milovníky hub. Je třeba však sbírat jen ty, které člověk dobře zná. Pokud se houbaři spletou a seberou spolu s  jedlými houbami i nejedlou, hrozí, že se otráví. Nebezpečnou pověrou také je, že slimáci nebo červi napadají jenom jedlé houby, není to pravda. A radši bych to ani nezkoušela. Pokud si nejsem jistá, pak prostě houbu nechám růst a jdu hledat dál. Jsem totiž šťastná, že jsem v lese a doslova napjatá, zda něco objevím.
A pak se už těším, až maminčino kuchařské umění z hub vyčaruje řízky, omáčky, polévky nebo je naloží či usuší na zimu. Miluji smaženici, která mi nejvíce chutná, když je udělána z několika druhů. Ovšem bráška o ni moc nestojí. Nejraději má řízky z hřibu. Tož nic, beru košík, nožík a vyrážím na svá oblíbená místa, jak říká táta, na lovy beze zbraní…

Ilustrační foto: MTA

Ilustrační foto: MTA