fbpx

Listujte si průvodcem



   
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Za veverkou v černé jíše

Mám ráda, když se fantazii meze nekladou a tak miluji názvy specialit z bylinného ranče Majoránek v Horních Povelicích. Už jen představa kukačky upravené na šalvěji nebo steaku z jezevce mi dokáže zvednout náladu. A což takhle ochutnat veverku v černé jíše! Vůbec mi nevadí, že na steak se použije jakékoliv maso nebo sýr a tajemství je v koření. A veverka, to jsou kousky masy v černé omáčce ze švestek a třešní, ovšem kořeněné tajnou směsí. Ochutnat jídla připravené majitelkou ranče a bylinářkou Bárou Barteckou bylo možné během letní sezony při jízdě Osoblažkou, tedy historickým vláčkem taženým parní lokomotivou, nebo na některých akcích, třeba na hradě Sovinec. Pokud vás také zajímá, jak vlastně nejen bylinky či čaje z Majoránku chutnají, zamiřte do Horních Povelic. Tam už mají otevřený obchůdek a brzy pro veřejnost zpřístupní i část své zahrady. O záhadách a tajích nejen jesenické kuchyně se zde dozvíte nejvíce.

Také tortily s hovězím masem se jedly na kolejích. Foto: Bára Bartecká

Nechyběly ani kozí sýry a domácí pečivo. Foto: Bára Bartecká