Malování kraslic s opolskými umělci

Malování kraslic s opolskými umělci

05.04.2017 | Aktuality
Velikonoční dvoudenní workshop pořádá Městské muzeum v Rýmařově společně s Muzeem Wsi Opolskiej v Opole. V rámci mikroprojektu Euroregionu Praděd zavítají do Jeseníků ve dnech 6. a 7. dubna 2017 polští umělci Halina Jakubowska a Patryk Blanica. Veřejnost  seznámí s tec

Velikonoční dvoudenní workshop pořádá Městské muzeum v Rýmařově společně s Muzeem Wsi Opolskiej v Opole. V rámci mikroprojektu Euroregionu Praděd zavítají do Jeseníků ve dnech 6. a 7. dubna 2017 polští umělci Halina Jakubowska a Patryk Blanica. Veřejnost  seznámí s technikou malování vajíček.  Nejdříve je natírají barvou a potom na ně vyškrabávají různé vzory. Opolská děvčata pro chlapce vytvářejí rovněž pisánky – vejce zdobená voskovou batikou.

Paní Halina a pan Patryk představí návštěvníkům také pletení pomlázek. I když je workshop za účasti polských umělců určen především dětem, vítáni jsou i dospělí zájemci. Chcete-li se blíže seznámit s velikonočními tradicemi opolských přátel, zavítejte do rýmařovského Městského muzea ve čtvrtek od 9 do 14 hodin nebo v pátek od 9 do 12 hodin.

A když to nestihnete, nevadí. Na workshop navazuje společná rýmařovsko-opolská výstava, na níž budou představeny kraslice, pisánky a další exponáty z opolského muzea. V české části expozice stojí za zhlédnutí půldruha metru vysoká a půl metru široká řehtačka, s níž se o svátcích jara rámusilo z kostelní věže v Horním Městě.

Obrovská řehtačka o velikonočních svátcích svolávala občany na bohoslužbu. Foto: archiv Městské muzeum Rýmařov

Pracovníci z Městského muzea připravují také panely s texty, fotografiemi a pohlednicemi, které přiblíží oslavy velikonoc na Rýmařovsku před druhou světovou válkou a rovněž v letech nedávných. Výstava potrvá do konce dubna 2017. Poté putuje k přátelům do Opole.