Na slovíčko s Michalem Koutným, kastelánem hradu Sovinec

Na slovíčko s Michalem Koutným, kastelánem hradu Sovinec

01.04.2017 | Aktuality
Kastelán Michal Koutný
Začátkem dubna opět otevíráte hradní brány pro veřejnost. Na co všechno se můžeme těšit v letošním roce?
Akcí je skutečně mnoho, zmíním jen ty nové. Od 14. do 17. dubna pořádáme Velikonoce na Sovinci, v květnu návštěvníky pozveme na víkend
michal_koutny_kastelan_Sovinec Kastelán Michal Koutný

Začátkem dubna opět otevíráte hradní brány pro veřejnost. Na co všechno se můžeme těšit v letošním roce? Akcí je skutečně mnoho, zmíním jen ty nové. Od 14. do 17. dubna pořádáme Velikonoce na Sovinci, v květnu návštěvníky pozveme na víkend nazvaný Pocta veteránům, který organizujeme ve spolupráci s armádou České republiky a kluby vojenské historie. Na konci května nás čekají Slavnosti Pánů ze Sovince. V červnu následují Myslivecké letní slavnosti a malý divadelně hudební festival Bubofest.  Další novinkou bude srpnový Poslední vzdor věnovaný období třicetileté války a obléhání Sovince švédskými jednotkami. Kompletní přehled tematických programů je zveřejněn na našich webových stránkách. Věřím, že si každý vybere. Lákavé jsou například i noční prohlídky hradu, připravujeme také Sovinecký rébus spočívající například v historickém kvízu, poznávání zbraní, luštění šifry apod.

Chystáte letos nějaké nové prohlídkové okruhy? Ne. K tomu základnímu v loňském roce přibyl nový, vede po vnějším opevnění Sovince a je spojen s návštěvou podzemní chodby. Tento okruh se chystáme během léta rozšířit o prohlídku nově zrekonstruované střelecké bašty.

Novinky.cz v minulých dnech informovaly své čtenáře, že hrad Sovinec loni navštívilo přes 80 tisíc návštěvníků. Nejvíce jich zřejmě přichází o víkendech… Ano, zájem o víkendové akce je značný, některé jsou již roky zažité a návštěvníci se na ně rádi vracejí. Lidé si na Sovinec najdou cestu i ve všední den. V klidu nasají hradní atmosféru či si nerušeně projdou hrad s průvodcem.

Hrad Sovinec v bílém hávu. Foto: Facebook hradu Sovinec

V rámci doprovodných kulturních programů pořádáte také výstavy. Kdy začíná ta první? Její vernisáž je v neděli 2. dubna v 16 hodin a představí se na ní mladý umělec Sven Kraus, který se věnuje abstraktní expresivní kaligrafii. Návštěvníci se mohou těšit na netradiční zážitek. V dílech Svena Krause je patrná nejen preciznost mistrů kaligrafů, ale především silný vliv japonské avantgardy. S tou se umělec seznámil studiem u svých učitelů v linii Hidaie Nankoku. Sven rád experimentuje s nezvyklými novými technikami, písmy a formáty, které se běžně nepoužívají. Výstavu lze zhlédnout v rámci běžného provozu hradu až do 28. května po všechny dny od 9 do 16 hodin kromě pondělků.

Tvůrčí ateliér Svena Krause. Foto: Facebook umělce

Jaké přání má kastelán hradu Sovinec? Aby byl tento vzácný historický objekt místem, kam se návštěvníci rádi vracejí. To by nebylo možné bez podpory nadřízených z Muzea v Bruntále, pod které hrad spadá, a také bez usilovné práce nejen hradního personálu, paní uklízečkou a údržbářem počínaje, přes pokladníky a průvodce konče. Nesmím zapomenout ani na řadu dobrovolníků, kteří nám o víkendech zdarma pomáhají s údržbou našeho úžasného hradu.

Fotografie
Zádušní kříž