Haluškový víkend na Rejvízu

Haluškový víkend na Rejvízu

12.10.2016 | Aktuality
Už třetím rokem se ve zlatohorském penzionu Rejvíz koná Haluškyáda. Začne v pátek 14. října 2016 v 11 hodin a skončí v neděli večer. Zdeňka Hermana, provozního z Rejvízu, jsme telefonicky zastihli v Dolném Kubíně, kde zrovna nakupoval brynzu, oštěpky, oravskou klobásu

Už třetím rokem se ve zlatohorském penzionu Rejvíz koná Haluškyáda. Začne v pátek 14. října 2016 v 11 hodin a skončí v neděli večer. Zdeňka Hermana, provozního z Rejvízu, jsme telefonicky zastihli v Dolném Kubíně, kde zrovna nakupoval brynzu, oštěpky, oravskou klobásu a slaninu. „Recepty sháníme od známých a z internetu, takže naši hosté se mohou těšit na bohaté menu,“ uvedl provozní Herman. Pochutnají si na haluškách houbových, pikantních, s klobásou, cibulkou nebo oštěpkem. Simona Hermanová, která tyto speciality na Rejvízu pravidelně připravuje, zařadila do letošního jídelníčku také špenátové halušky s omáčkou z modrého sýra. Nebudou chybět klasické strapačky se zelím a uzeným. Na své si přijdou i milovníci slovenské kapustnice. A kdo zatouží po sladkém, zmlsne si na valašském frgálu.

V penzionu Rejvíz, který se nachází v nejvýše položené osadě Jeseníků (778 m. n. m.), čeká návštěvníky jedna pozoruhodná rarita. V šenku uchovávají pětadvacet vzácných dřevěných židlí z počátku 20. století. Opěradla totiž nesou karikaturu místních štamgastů a jsou unikátním kolorovaným řezbářským dílem bratrů Braunerových. V této tradici pokračují současní místní řezbáři, kteří penzion obohatili o dalších čtyřicet židliček. I ony mají vyřezávaná opěradla a rovněž se těší velkému zájmu stálých i nahodilých návštěvníků šenku. (še)