Osoblažka vyjede do nové turistické sezony podvanácté

Osoblažka vyjede do nové turistické sezony podvanácté

02.05.2016 | Aktuality
Parní vlak na unikátní úzkokolejce na Osoblažsku vyjede v nedělli 8. května 2016 podvanácté. Zahájí tak turistickou sezonu nejen historického vlaku, ale celého regionu. Akce vypukne v 10 hodin na nádraží v Třemešné ve Slezsku. První výletníky přivítají v krojích umělci

Parní vlak na unikátní úzkokolejce na Osoblažsku vyjede v nedělli 8. května 2016 podvanácté. Zahájí tak turistickou sezonu nejen historického vlaku, ale celého regionu. Akce vypukne v 10 hodin na nádraží v Třemešné ve Slezsku. První výletníky přivíta v krojích umělci ze Slezského souboru Heleny Salichové, kteří dotvoří atmosféru z dob, kdy jízda vlaku v čele s parní lokomotivou a cestujícícmi v krojích byla na denním pořádku. Nebude chybět ukázka paličkovaní místní Osoblažské krajky, která patří k originálním produktům Jesenicka. Účastníci se dočkají i symbolického zahájení nové oplatkové soutěže Euroregionu Praděd, v níž lze získat atraktivní ceny. Vlak s dvěma parními lokomotivami se na cestu do Osoblahy vydá v 10.45 hodin.

V Osoblaze čeká mezi 12. až 15. hodinou doprovodný program. „Osoblažských cech už třetí rok připravuje program pro turisty na osoblažském nádraží, kde se děti mohou těšit na různé atrakce nebo jízdy na koních z Minifarmy Osoblaha. Pro zvídavé zájemce bude otevřeno Osoblažské retromuzeum,“ říká David Chovančík, předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky. Na cestu zpět se parní vlak poté vydá v 15.08 hodin.

Letní sezona propukne na Osoblažsku v červnu, kdy začnou parní vlaky jezdit každou sobotu. Hned 4. června 2016 vyjede parní Pohádkový vlak s loupežníkem Hotzenplotzem. Během léta budou parní vlaky jezdit každý víkend. Olympijský vlak jednu sobotu o prázdninách promění Osoblažskou úzkokolejku v „malé Rio“, rojet se zájemci mohou například Strašidelným večerním vlakem do strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích nebo v sobotu 3. září v Gastrovlaku na V. ročník Gastrofestivalu "Ochutnej Osoblažsko" do Osoblahy. Letní sezona skončí v sobotu 18. září 2016

Osoblažská úzkokolejka je dráha s atypickým rozchodem 760 milimetrů nacházející se v Osoblažském výběžku, na úzkokolejce je již od roku 1898 pravidelný osobní provoz. Slezské zemské dráhy zde navíc od roku 2004 provozují turistický parní vlak. Úzkokolejka je zajímavá například svou klikatostí, kdy na 20 kilometrech najdeme úctyhodné 102 oblouky. Trati se tak přezdívá "dráha sta oblouků". Kousek za Třemešnou navíc najdeme další unikum a to nejmenší oblouk v rámci českých veřejných železnic o poloměru pouhých 75 metrů. V roce 2015 bylo svezení parním vlakem certifikováno jako zážitek v rámci projektu JESENÍKY originální produkt®.

Obecně prospěšná společnost Slezské zemské dráhy získala dotace na provoz a modernizaci od Moravskoslezského kraje a Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Je zapojena do projektu stezky industriálních atraktivit TECHNOTRASA. (ta)