Až se sliny sbíhají...

Až se sliny sbíhají...

18.04.2016 | Aktuality
Chtěla bych umět tak dobře péct, jak to umí v Bílčicích. Prosít mouku v míse, připravit kvásek, zadělat těsto, nechat ho vykynout a pak... No ano, až potud je postup známý. Jenže není koláč jako koláč, potvrdí kdejaká hospodyňka, už jen proto, že ne každé těsto je nak
Chtěla bych umět tak dobře péct, jak to umí v Bílčicích. Prosít mouku v míse, připravit kvásek, zadělat těsto, nechat ho vykynout a pak... No ano, až potud je postup známý. Jenže není koláč jako koláč, potvrdí kdejaká hospodyňka, už jen proto, že ne každé těsto je nakonec dostatečně vláčné a ve finále opravdu chutné. Natož náplň... Podívejte se, jak krásný je Bílčický zdobený koláč, připravovaný ručně a s rozmanitými náplněmi: tvarohem, mákem, povidly, hruškami, ořechy. Až se sliny sbíhají, tolik vůně i potěchy pro oči dává každý z koláčů. Člověk si říká, že je škoda tu krásu narušit. Jenže když opravdu nezkusíte, nezažijete opravdovou pohádku chutí, přijdete o opravdový zážitek. A to by byla škoda. Bílčický zdobený koláč, který drží certifikát Jeseníky - originální produkt, jsem ochutnala a byl skvělý. Příště zkusím chléb, i ten prý v Pekařství Zdeňka Keclíka v Bílčicích pečou vynikající. Koláč jako malovaný, takový je ten z Bílčic