I zájemcům o technické skvosty mají Jeseníky co nabídnout

I zájemcům o technické skvosty mají Jeseníky co nabídnout

17.04.2016 | Aktuality
Zabrze/Jeseníky. I na malém prostoru se dá ukázat hodně, záleží na tématu a jeho zpracování. Jeseníky jako turistická oblast se představily na veletrhu cestovního ruchu v polském městě Zabrze, který se konal ve dnech od 14. do 16. dubna 2016. Mezinárodní veletrh CR je zaměřen

Zabrze/Jeseníky. I na malém prostoru se dá ukázat hodně, záleží na tématu a jeho zpracování. Jeseníky jako turistická oblast se představily na veletrhu cestovního ruchu v polském městě Zabrze, který se konal ve dnech od 14. do 16. dubna 2016. Mezinárodní veletrh CR je zaměřen zejména na průmyslové dědictví a turismus soustředěný na technické památky.

"Jeseníky se prezentovaly v rámci docela malé expozice Moravskoslezského kraje, stejně jako třeba Poodří. Muzeum klobouků z Nového Jičína například vyhrálo cenu za nejlepší expozici. Také my jsme se měli čím zajímavým prezentovat, máme ve východní části Jeseníků hned dvě atraktivity Technotrasy Moravskoslezského kraje - vedle karlovické Kosárny je to úzkorozchodná železnice Osoblažka. Tu tady představil David Chovančík ze Slezských zemských drah," uvedl výkonný manažer destinační společnosti Euroregionu Praděd Ing. Michal Blaško, Ph.D.

Návštěva veletrhu v Zabrze byla inspirující, někteří účastníci totiž mohli v městě havířů a šachet poznat velmi zajímavý turistický produkt - sfárání pod zem, do houbky 355 metrů. "Ročně sem zavítá na 180 tisíc turistů, což je úctyhodné číslo. V Jeseníkách máme řadu lokalit, kde se v dávných dobách dobývaly drahé kovy včetně zlata. Některá místa už jsou turistům přístupná a jsou skutečně lákavá. Další ještě čekají na využití," uvedl dr. Blaško.

Pro návštěvníky veletrhu jsou Jeseníky a Beskydy zajímavou destinací, ukázal to i zájem o připravené tiskoviny - průvodce v polštině i mapy. "Připravili jsme pro veletrh také ochutnávku výrobků našich místních výrobců, úspěch měly zejména klobásy. Na místějsme ale také přemýšleli o zajímavé možnosti - letiště Leoše Janáčka v Mošnově má skvělé spojení vlakem, dá se odtud dojet například až do Budišova nad Budišovkou. A Slezské zemské dráhy jsou schopny soupravu vypravit až tam. Je to určitá výzva k přemýšlení, jak odvézt turisty od letadla až sem," dodal dr. Blaško.

Parní lokomotiva, preciznost konstrukční práce, zaujetí nadšenců pro mašinky, možnost vidět vše hezky z blízka, to je úzkorozchodka Osoblažka. Foto: archiv Euroregionu Praděd