Workshop v Razové potvrdil: turisté hledají zážitky, jedinečnost

Workshop v Razové potvrdil: turisté hledají zážitky, jedinečnost

24.03.2016 | Aktuality
Euroregion Praděd pozval v březnu 2016 do Razové na workshop podnikatele v oblasti cestovního ruchu, zástupce místních samospráv obcí Mikroregionu Slezská Harta i výrobce místních produktů. Vlídné zázemí pro zajímavé setkání poskytlo Rekreační, rehabilitační a školící ce

Euroregion Praděd pozval v březnu 2016 do Razové na workshop podnikatele v oblasti cestovního ruchu, zástupce místních samospráv obcí Mikroregionu Slezská Harta i výrobce místních produktů. Vlídné zázemí pro zajímavé setkání poskytlo Rekreační, rehabilitační a školící centrum Slezská Harta.

Tématem zajímavého setkání byl rozvoj turistického produktu Bruntálska a je příhodné, že se uskutečnilo právě v Razové na místě dřívějšího, 130 let starého statku. Centrum Slezská Harta jako moderní ubytovací, stravovací, rehabilitační i školicí, plně bezbariérové zařízení nabízí skvělé zázemí pro příznivce koupání, rybaření, pěší turistiky, cykloturistiky, myslivosti, projížděk na koních či loďkách, příznivce potápění, windsurfingu či jachtingu, ale i pro firemní setkání. Workshop ukázal na možnosti lepšího využití Slezské Harty pro rozvoj turistického ruchu a také pro udržitelný rozvoj území. Sdružení obcí si hodně slibuje od připravovaného přívozu Razová - Roudno, ale také větší lodi pro turistické plavby, jejíž pořízení chce podpořit Moravskoslezský kraj.

Jak uvedl Ing. Libor Unverdorben, místostarosta Bruntálu a předseda mikroregionu Slezská Harta, bez spolupráce si sotva lze představit rozvoj cestovního ruchu. Je třeba, aby ubytovatelé, podnikatelé, výrobci a prodejci místních produktů s certifikací Jeseníky - originální produkt i ti, kteří o značku usilují, o sobě věděli a rozvíjeli zajímavé záměry. Předseda Rady pro cestovní ruch Euroregionu Praděd a místostarosta Krnova Jan Krkoška potvrdil, že setkání v Razové nebude jediné, podobná se uskuteční v dalších mikroregionech na území české části Euroregionu Praděd - v Krnově, Rýmařově, Vrbně pod Pradědem i Jeseníku.

"Představujeme tady tiskové materiály, které prezentujeme na veletrzích cestovního ruchu i v informačních centrech v ČR i zahraničí a jimiž lákáme turisty do Jeseníků i jednotlivých mikroregionů. Když pošleme rodinku s malými dětmi do Stránského, do Nedělní školy řemesel, jsou lidé nadšeni. Nabídku zážitků, atraktivit, tu lze poskytnout i v ubytovacích zařízeních," uvedl manažer destinační společnosti Euroregionu Praděd Ing. Michal Blaško, Ph.D.

Workshop poskytl příležitost výrobcům místních produktů představit své záměry a zkušenosti. Třeba Ing. Pavlína Byrtusová z Bruntálu představila Domácí muffiny - sladké, slané, bezlepkové, bezlaktózové či  bez cukru. Ruční výroba muffinů a dalších druhů pečiva si získala odběratele i ze vzdálených míst a podnikatelka od 1. dubna otevřela novou prodejnu na Dolním náměstí v Olomouci. Kovářství Shervud Valšov představil kovář Richard Červinka i s možností turistům nahlédnout přímo do dílny. Účastníci workshopu mohli ochutnat z několika druhů piv z bruntálského minipivovaru Hasič a přijmout pozvání do pivního baru Hasičárna. Představil se Spolek paní a dívek z Dvorců s krásnými výrobky z vlny, které drží certifikát Jeseníky - originální produkt. K místním výrobcům patří také Ivan Němeček a jeho sýry se značkou Veselá koza nebo manželé Anna a Radim Vysloužilovi s řeznictvím a výrobky pod značkou Dvorecká uzenina. Ochutnávku pro účastníky workshopu připravili také Vladislav Utíkal s medem a výrobky z včelích produktů a Zdeněk Keclík s Bílčickým zdobeným koláčem. Zajímavé produkty představíme na našich webových stránkách.

MTA, březen 2016