Obrazy doprovázejí loutky

Obrazy doprovázejí loutky

17.02.2016 | Aktuality
Obrazy Šárky Quisové a loutky Zdeňka Honse si můžete prohlédnout od středy 24. února 2016 ve středisku kultury a vzdělávání Střecha ve Vrbně pod Pradědem. Výtvarnice, jejíž expozice nese název  Obrazy - magie radosti a smutku, se věnuje malbě olejovými, akrylovými barvami a

Obrazy Šárky Quisové a loutky Zdeňka Honse si můžete prohlédnout od středy 24. února 2016 ve středisku kultury a vzdělávání Střecha ve Vrbně pod Pradědem. Výtvarnice, jejíž expozice nese název  Obrazy - magie radosti a smutku, se věnuje malbě olejovými, akrylovými barvami a pastelem. Na jejích plátnech ožívají především zátiší a krajiny. „Ve svém věku mám zájmy a činnosti, které mě spojují s druhými lidmi. Chci svým dnům dát náplň, která mě bude těšit. Ráda bych svůj život, svoje zážitky, pocity, myšlenky chtěla sdílet. Věřila bych, že mne má někdo rád i s mými chybami, že někomu na mně záleží," řekla Šárka Quisová.

Sběratel Zdeněk Hons z Rosic u Brna představí ze své sbírky marionety. První skupinu tvoří exponáty nedávno objevené v pozůstalosti loutkáře z Ochozu u Brna. Mají porcelánové hlavičky a podle slov původních majitelů pocházejí z poslední dekády devatenáctého století. Přes padesát let byly odloženy v krabici od margarínu na půdě v blízkosti komínu," uvedl Zdeněk Hons. Návštěvníci mohou obdivovat rovněž loutky z přelomu 19. až 20. století. Sada pochází z již neexistujícího kočovného divadla z brněnské oblasti. Všechny pohádkové postavičky jsou skutečnými historickými i uměleckými unikáty.  Každá z nich je originálem s ručně vyřezávanou hlavičkou. Na vernisáži, která začíná v 16 hodin, vystoupí žáci místní základní umělecké školy. Výstava potrvá do 31. března 2016. (ta)