Zástupci Britských cestovních kanceláří vnímají Jeseníky jako zajímavou turistickou destinaci

Zástupci Britských cestovních kanceláří vnímají Jeseníky jako zajímavou turistickou destinaci

11.09.2015 | Aktuality
Euroregion Praděd pozval do Jeseníků pracovníky britských cestovních kanceláří. Třídenní pobyt hostů pomohla připravit agentura CzechTourism, její zastoupení v Londýně. Skupina přicestovala do regionu přímou leteckou linkou Londýn - Ostrava a cesta byla o to příjemnější.

Euroregion Praděd pozval do Jeseníků pracovníky britských cestovních kanceláří. Třídenní pobyt hostů pomohla připravit agentura CzechTourism, její zastoupení v Londýně. Skupina přicestovala do regionu přímou leteckou linkou Londýn - Ostrava a cesta byla o to příjemnější.

Zaujme tato možnost také klienty britských cestovních kanceláří? Určitě ano, shodli se Terri Sturnman, Maria Alax a Philip Haines i zástupkyně CzechTourismu Vendula Fojtová. "Přesto naši klienti by zřejmě využili to, nač se specializujeme - na výpravy vlakem. Dovedu si představit, že je Jeseníky zaujmou, přijet by mohli vlakem do Brna, případně do Polska, tam by si půjčili auto a pak už si v turistické oblasti Jeseníky mohou projet - a samozřejmě také projít - co jen je zaujme," řekla zástupkyně londýnské agentury Railbookers. Také podle Márii Alax by většina klientů agentury Kuoni Group Travel Experts tedy volila patrně také jinou dopravu než letadlem - autobusem.

Euroregion Praděd připravil pro Brity velmi přitažlivý program. Prošli si Horské lázně Karlovu Studánku, dostali se na Praděd i do nejvyššího místa v ČR na pradědskou rozhlednu, ve Vrbně pod Pradědem diskutovali s autorkou skleněných vitráží, šperků Ivetou Strnadovou, která jim předvedla část své tvorby a také poutavě vyprávěla o zajímavých návštěvách z mnoha zemí světa. V místní Sklářské huti TOMI zase hosté sledovali výrobu replik lesního skla a také si vyzkoušeli píšťalou vyfouknout tvar koule. Jak výrobky Ivety Strnadové, tak Sklárny Tomi drží certifikát Jeseníky - originální produkt.

Ve Zlatých Horách se skupina vydala do hornického skanzenu v Údolí ztracených štol, prošla se kolem náhonu, vyzkoušela rýžování zlata. V Bělé pod Pradědem byli hosté nadšeni z prohlídky Domašovské likérky, kde mohli ochutnat některé bylinné likéry a hlavně si povídali s majitelem, rodilým Američanem Kylem Bairnsfatherem. Třetí den pobytu vyjeli britští zástupci cestovních kanceláří ještě do  Rýmařova, kde si prohlédli barokní Kapli V Lipkách, zavítali do Nedělní školy řemesel na farmu manželů Křenkových ve Stránském a stihli také podívat se do Pradědovy galerie U Halouzků v Jiříkově, kde obdivovali kumšt řezbáře a také unikátní sochy zapsané v české Guinnessově knize rekordů.

Součástí pobytu bylo také představení místní gastronomie. Hosté z Londýna si pochutnali v Penzionu Přístav v Mikulovicích, v Horském hotelu Kopřivná, Hotelu Ovčárna i Horském hotelu Vidly. Turistická oblast Jeseníky jim připadá velmi zajímavá, zejména pro skupiny seniorů, kteří vyhledávají klid, relaxaci v čisté přírodě, venkov, místní produktu. "Je fascinující, že sem může přijet člověk-houbař, ani nepotřebuje brát s sebou košík. Prostě jde do lesa, sbírá houby, může si je zpracovat, nasušit. Nebo jít krajinou a utrhnout si ze stromu plody jeřabiny sladké," řekl Philip Haines. Ocenil ochotu místních provozovatelů hotelů a restaurací. Skupina byla ubytována v Horském hotelu Kopřivná v Malé Morávce a Philip vyslovil přání ochutnat některou specialitu z loštických tvarůžek. Příští den už ji měl připravenou. Chutnaly také sýry z ovčína v Bělé, který provozuje Zemědělské družstvo Jeseník.

MTA, 11. 9. 2015
Fotografie
Rozhledna Nová Ves