Polští novináři a zástupce cestovní kanceláře si prohlédli atraktivní místa Jeseníků včetně sakrálních staveb

Polští novináři a zástupce cestovní kanceláře si prohlédli atraktivní místa Jeseníků včetně sakrálních staveb

20.08.2015 | Aktuality
Na pozvání Euroregionu Praděd přijeli ve středu 19. srpna 2015 do turistické oblasti Jeseníky novináři specializovaní na turistický ruch a zástupce cestovní kanceláře. Dvoudenní trip obsáhl návštěvu několika kaplí a kostelů i atraktivity pro rodiny s dětmi, seniory a další

Na pozvání Euroregionu Praděd přijeli ve středu 19. srpna 2015 do turistické oblasti Jeseníky novináři specializovaní na turistický ruch a zástupce cestovní kanceláře. Dvoudenní trip obsáhl návštěvu několika kaplí a kostelů i atraktivity pro rodiny s dětmi, seniory a další potenciální návštěvníky z Polské republiky. Program famtripu byl velmi obsáhlý a pestrý. Skupinu doprovázel výkonný manažer destinační společnosti Euroregionu Praděd Ing. Michal Blaško, PhD.

První den tripu zahájila skupina prohlídkou poutního kostela Panny Marie Sedmibolestné a v Krnově na Cvilíně a vystoupala na nedalekou kamennou rozhlednu. Na Cvilíně polské hosty pozdravil místostarosta Krnova a předseda Rady pro Cestovní ruch Euroregionu Praděd Jan Krkoška, členka projektového týmu destinanční společnosti Euroregionu Praděd za Krnovsko Ing. Monika Vyležíková a pracovnice infocentra Krnov Bc. Zuzana Pavlusová, DiS. Poutním kostelem skupinu provázel otec Sebastian Gruca, rektor kostela.

Další zastávkou bylo poutní místo Maria Hilf u Zlatých Hor, kam se vypravují na poutě národů zástupci tří národů, vedle Čechů také Poláci a Němci. Posléze hosté Euroregionu Praděd přijali pozvání do Penzionu Přístav v Mikulovicích s restuarací Na Palubě, který byl vybudován z dřívějšího objektu Jednoty jako místo, kam se lidé rádi vracejí ze svých cest a od pracovních povinností. Tady polští hosté mohli poznat gastronomii, nabídku regionálních jídel  i mezinárodní menu.

V areálu Zlatorudných mlýnů v Údolí ztracených štol za Zlatými Horami polské hosty provedl Karel Kozluk. Předvedl jim funkční repliky strojů na zpracování rubaniny a upozornil také na nové stavby zbudované v hornickém skanzenu městem Zlaté Hory. Jsou tady nově strážní věže, zvonička, černá kuchyně a hlavně nový mostek přes Olešnici a středověká huť postavená podle Agricoly, německého učence, autora knih o dobývání i zpracování rudy. Paní Katarzyna Kopeć si také vyzkoušela rýžování zlata na pánvi u kádi.

Poté se skupina vydala na Rejvíz a prošla se Národní přírodní rezervací k velkému mechovému jezírku. Jen krátce se zastavila v Penzionu Běla v Domašově a odjela na Vidly. Tam už je čekal farář Mgr. Miroslav Horák, který jim odemkl kapli sv. Hedviky, která patří k nejkrásnějším sakrálním stavbám v Jeseníkách. Posledním programem dne byl Horský hotel Vidly, kde se zajímali o nabídce speciálních balíčků služeb pro ubytované hosty a kde také ochutnali místní gastronomii. V Horském hotelu Vidly byli polští hosté také ubytováni.

Druhý den programu zavedl hosty do Vrbna pod Pradědem, kde si prohlédli empírový kostel sv. Michaela s atypicky otočeným oltářem na západní stranu. Kostel dnes slouží věřícím v omezeném režimu, když nad hlavami hlavní lodě mají bytelnou konstrukci lešení a stropu.Kostel čeká velká rekonstrukce, o té skupinu informovali farář Mgr. Miroslav Horák a člen farní rady Květoslav Súkup. Jen na opravu stropů, kde odpádavají velké kusy omítky, bude kostel potřebovat více než šest milionů korun. Možnost dostat se nyní hned pod klenby kostela přes kúr vnímají Poláci jako zajímavou příležitost nabídky pro polské věřící, kteří by semo mohli přijet a dle svého uvážení také na opravy přispět.

V Karlově Studánce skupinu polských novinářů a zástupců CK přivítala starostka obce Bc. Radka Chudová. Prošla s nimi horské lázně, nabídla občerstvení kyselkou v pitném pavilonu a posléze také výtečnou kávou v lázeňském domu Libuše. Informovala hosty o záměrech obce a jak se tady žije obyvatelům. Pýchou obce je malá základní škola, fungující nad obecním úřadem, a také mateřská školka. Z Karlovy Studánky se skupina vydala do Karlovic, do Penzionu Schaumannův dvůr. Majitel penzionu Ing. Kamil Schaumann hostům nabídl živou vodu Schaumannovku, kterou čerpá z vrtu z hloubky 42 metrů, z tzv. pátého patra podzemních vod. Čerstvá pramenitá voda s vyváženým obsahem všech minerálů má pH 7,45, stejně jako lidská krev, proto má blahodárný vliv na zdraví.

Finále dvoudenního tripu obstarala návštěva přehrady Slezská Harta a plavba na lodi Santa Maria, zmenšené replice lodi z Kolumbovy první výpravy přes Atlantik v roce 1492.  Hosté se zajímali také o příběh Johanky z Arcu a jejího zfilmování Luc Bessonem. Část scenérií se natáčela právě na březích Slezské Harty. V Leskovci v přístavišti se s polskými hosty pozdravil a pak na plachetnici svezl také starosta Leskovce nad Moravicí Bedřich Buťák.

Polští novináři a zástupce cestovní kanceláře nebyli v Jeseníkách poprvé, fam trip jim rozšířil možnost poznání atraktivních míst, které mohou být cíli výletů Poláků z blízkého příhraničí i vzdálenějších míst a také skvělým tipem na spokojenou rodinnou dovolenou, ať už rodičů s dětmi nebo prarodičů i individuálně aktivním seniorům.

MTA, 20. 8. 2015

Na snímcích MTA - výprava na Cvilíně, vyhlídková plavba na lodi Santa Maria, poutní místo Maria Hilf, prohlídka v kostele sv. Michaela ve Vrbně pod Pradědem, Ing. Kamil Schaumann a starostka lázeňské obce Karlovy Studánky Radka Chudová

Fotografie
Lanové centrum Orientka
Zlatý chlum
Panorama z rozhledny