A je tu zase svatomartinské posvícení

A je tu zase svatomartinské posvícení

04.11.2018 | Aktuality
Svátek svatého Martina byl jedním z nejoblíbenějších. Děti čekaly na první sníh, hospodyně pekly posvícenskou martinskou husu. Důležitou tradicí ve vinařských oblastech byla zase slavnost nového vína. Letos se milovníci tohoto moku mohou těšit na 387 různých vín od 110 vina

Svátek svatého Martina byl jedním z nejoblíbenějších. Děti čekaly na první sníh, hospodyně pekly posvícenskou martinskou husu. Důležitou tradicí ve vinařských oblastech byla zase slavnost nového vína. Letos se milovníci tohoto moku mohou těšit na 387 různých vín od 110 vinařů a firem. Ochutnat některé z nich zároveň se specialitami z hus či kachen budete moci třeba ve stylové restauraci U Petra v Jeseníku. Pokrmy zde připravují podle osvědčených receptů. Tradiční martinskou husu tu okusíte od čtvrtka 8. listopadu do neděle 11. listopadu 2018. Mladé víno i to Svatomartinské bude ze sklepů vinařství rodiny Mikuliců z Vrbic na Břeclavsku. Svatomartinskou husu nabídnou o víkendu 10. - 11. listopadu 2018 v penzionu Na palubě v Mikulovicích. Šéfkuchař se svým týmem připravuje husí paštiku s foie gras, meruňkami, čokoládou, datlemi a zlatem, husí vývar s játry a jako hlavní chody husí prsa nebo husí stehno s uzeným zelím, medem a dýňovými šiškami. Na dezert se bude podávat slaná panna cotta, karamelová čokoláda a perník. Mladá i Svatomartinská vína budou od vinaře Stanislava Konečného z Čejkovic. Je vhodné zarezervovat si stůl předem na telefonním čísle 588 884 688. Tradiční svatomartinskou husu upečou o víkendu 10. a 11. listopadu 2018 i v hájence Na Volárně v Roudně. Z jídelního lístku si vyberete třeba selskou paštiku s brusinkovým přelivem nebo husí játra na bylinkách. Chybět nebude husí kaldon s domácími nudlemi. Z hlavních jídel se můžete těšit na pečenou husu s bílým zelím s jablky nebo červeným na víně či na husí prsíčka na medu. Přílohou jsou bramborové lokše, chlupaté knedlíky, bramborový knedlík. Na své si přijdou i ti, kteří dávají přednost vepřovému. Pro ně je určeno pečené žebírko nebo koleno. A pokud masu vůbec neholdujete, pak si pochutnáte na pohance se zeleninou. Vše završí dezert – jablkovoořechový štrůdl polévaný čokoládou. Zájem o tyto pochoutky bývá velký, tak si radši místa dopředu zarezervujte na telefonním čísle 777 760 502 nebo 777 760 503.