Jak se žilo za první republiky

Jak se žilo za první republiky

12.06.2018 | Aktuality
Zkuste si tipnout, kdo je autorem bylinného likéru Praděd. Je nazlátlý, má sladkou, jemně hořkou chuť a vynalezl ho Siegfried Gessler, který ho začal vyrábět v roce 1878 v Krnově.  S lahodným likérem, nazvaným podle nejvyšší hory Jeseníků, postupně dobyl tuzemský i zahrani

Zkuste si tipnout, kdo je autorem bylinného likéru Praděd. Je nazlátlý, má sladkou, jemně hořkou chuť a vynalezl ho Siegfried Gessler, který ho začal vyrábět v roce 1878 v Krnově.  S lahodným likérem, nazvaným podle nejvyšší hory Jeseníků, postupně dobyl tuzemský i zahraniční trh.  Praděd si dokonce oblíbili zákazníci až v Indii a Americe. Není divu, že patří k vyhledávaným likérům i dnes, kdy ho z šestnácti bylin podle původní receptury vyrábí vizovická firma Rudolf Jelínek.

1_koipieTuto informaci jsme si mimo jiné přečetli na nové webové stránce "100 příběhů republiky". U příležitosti jubilejního výročí vzniku Československa přináší zajímavé a podnětné články i z historie Moravskoslezského kraje a z Jeseníků. Dozvíme se, v čem jsme byli výjimeční a na co můžeme být dodnes hrdí. Zajímavé příběhy doplňují náměty na návštěvy muzeí, restaurací a dalších objektů, při jejichž seznámení si připomeneme významné historické jubileum naší republiky.

V duchu prvorepublikových Jeseníků připravil soutěž také Euroregion Praděd. "Zapojila se do ní turistická informační centra, Státní okresní archiv v Jeseníku, Muzeum Bruntál, města a obce se svými muzei a organizacemi, ale také hotely, penziony, kavárny a prodejny, které nabízejí místní produkty. Tematicky můžeme zaměření rozdělit do několika okruhů – dobová gastronomie a ubytování, architektura, osobnosti, životní styl, kultura, průmysl a další. Konají se výstavy, jarmarky, koncerty, ochutnávky jídel i ukázky řemesel,“ uvedl Michal Blaško, výkonný manažer destinační společnosti Euroregion Praděd. Více informací najdete zde.

Na dobovou gastronomii se u příležitosti významného jubilea naší republiky zaměřují i hotely, penziony a restaurace v Jeseníkách. Vaří jídla a další speciality podle osvědčené kuchařky Tajemství slezské kuchyně, kterou napsali Bohumila Tinzová a Eduard Klaner. Nabízejí v ní 125 původních receptů z Jesenicka a Kladska.