Karlovu Studánku rozvoněl gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko

Karlovu Studánku rozvoněl gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko

10.08.2017 | Aktuality
Přívětivé a klidné prostředí Karlovy Studánky přilákalo první srpnovou sobotu přes sedm tisíc milovníků kulinářských dobrot a příjemné zábavy na sedmý ročník gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko.

„Letos jsme se rozhodli uspořádat festival v atraktivní turist

Přívětivé a klidné prostředí Karlovy Studánky přilákalo první srpnovou sobotu přes sedm tisíc milovníků kulinářských dobrot a příjemné zábavy na sedmý ročník gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko.

„Letos jsme se rozhodli uspořádat festival v atraktivní turistické oblasti našeho kraje, kde si lidé mohou vychutnat v krásném prostředí den plný dobrého a kvalitního jídla, užít si spoustu zábavy a zjistit, co je v Moravskoslezském kraji zajímavého, kam by se mohli vypravit,“ vysvětluje Jan Krkoška, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj. Vyhledávaný festival od svého zrodu podporuje rozvoj gastroturistiky v Jeseníkách a chce vracet typické regionální potraviny nejen na jídelní lístky místních restaurací. Proto Euroregion Praděd zajistil prezentaci výrobků některých svých místních partnerů, kteří se opravdu mají čím pochlubit. Jejich špičkové domácí produkty se už staly členy prestižní rodiny JESENÍKY originální produkt®. Ochotně je představili turistům a návštěvníkům celodenního svátku dobrého a zdravého jídla, osvěžujícího pití. „Rád bych poděkoval našim partnerům Zoře Hajek (Džemy a sirupy Fructusterrae), Daliboru Peškovi (Palačinky Fructusterrae), Pavlíně Byrtusové (Domácí muffiny) a Kamilu Schaumannovi (Živá voda Schaumannovka) za skvělou reprezentaci a pomoc při propagaci našeho společného úsilí,“ vzkazuje Michal Blaško, výkonný manažer destinační společnosti Euroregionu Praděd. Ve třech stáncích „Jeseníků“ jsme nabízeli zájemcům tiskoviny MSK (průvodce a trhací mapy) a letáčky s plakátky hry Brány Jeseníků. Pokud se jí turisté zúčastní, mohou získat hodnotné ceny od všech výrobců, kteří vystavovali na gastrofestivalu.“ Kdo navštívil sluncem zalitý gastrofestival, který se poprvé uskutečnil v Karlově Studánce, určitě neprohloupil. Čekalo jej například setkání s kulinářským uměním profesionálního šéfkuchaře Miroslava Kaliny, jemuž asistovala herečka Veronika Arichteva. Před očima diváků vařil podle krajových receptů z Moravy a Slezska - a kdo chtěl, mohl ochutnat. „Jsem nadšen. Krásné počasí. Plno stánků s voňavými dobrotami. Zkusil jsem pštrosí guláš. Žena dala přednost svým oblíbeným domácím muffinům a palačinkám... Všude kolem výborná nálada a zábava…“ shrnul své bezprostřední dojmy Petr Hradílek, který na festival přijel z Bruntálu se svou rodinou. Kromě zážitků si domů odvezl užitečný suvenýr, praktickou kuchařku Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Na přehlídce kvalitního jídla, výborného pití a dobré zábavy obohacené říznou cimbálovou muzikou se našlo místo i na dobrý skutek. „Ve spolupráci se spolkem Madleine jsme se rozhodli, že gastrofestival pomůže dobré věci. V jeho průběhu přispívali lidé do veřejné sbírky, jejíž výtěžek je určen pro sedmnáctiletého Dominika z Železné ve Vrbně pod Pradědem. Ten bojuje s komplikovaným zdravotním postižením a je odkázán na pomoc okolí. Dominikova rodina chce prostředky využít k bezbariérové úpravě koupelny,“ dokreslil atmosféru zdařilého dne Jan Krkoška.

K turistickému poznávání Jeseníků patří rovněž kvalitní potraviny a zdravé jídlo z domácích „dílen“, v nichž dosud voní řemeslná tradice a dovednost lidí, kteří vtiskli půvab a nezaměnitelnou tvář našemu horskému kraji pod Pradědem. Sedmý ročník gastrofestivalu Jak chutná Moravskoslezsko znovu potvrdil, že kvalitní regionální kuchyně je přirozeným průvodcem po krásách Jeseníků.

Tiskovou zprávu připravila: Moravská tisková agentura, 10. srpna 2017. Pohlednice Stanislava Jugy. Foto Michal Blaško a Lucie Straková (1).