Eleni Akritidu: Kavárnu Ennea vnímáme jako azyl duší

Eleni Akritidu: Kavárnu Ennea vnímáme jako azyl duší

15.06.2017 | Aktuality
Před sedmi lety Eleni Akritidu otevřela v Jeseníku na náměstí Svobody kavárnu Ennea. Sídlí v domě z roku 1835, který patří k původní historické zástavbě.

Na první pohled je zřejmé, že při rekonstrukci jste se snažili zachovat co nejvíce původních prvků.
Náš obd

Před sedmi lety Eleni Akritidu otevřela v Jeseníku na náměstí Svobody kavárnu Ennea. Sídlí v domě z roku 1835, který patří k původní historické zástavbě. Na první pohled je zřejmé, že při rekonstrukci jste se snažili zachovat co nejvíce původních prvků. Náš obdiv ke zručnosti původních stavitelů je v interiéru kavárny opravdu zřetelný. Ze starých cihel, získaných z bourání otvorů na výlohy, jsme postavili barpult, opracované dřevo z původní podlahy a stropu posloužilo při zhotovení okenních parapetů.  Okenní klenby z neomítnutých cihel, jež řemeslníci objevili náhodou, se staly nedílnou součástí interiéru. Pyšní jsme i na strop z původních trámů.

Zákazníkům nabízíte lahodnou kávu a skvělé zákusky. Pečete je sami? Veškeré zákusky, dezerty a koláče jsou naší vlastní výroby. Pečeme z másla a smetany. Před čtyřmi lety jsme si uvědomili, že pokud chceme našim hostům nabízet opravdu kvalitní zážitek z dezertu, musíme ho vyrobit sami. V těsném sousedství kavárny jsme vybudovali malou kuchyň, v níž naše cukrářky Kamila a Diana denně připravují širokou škálu dobrot. Mimo jiné i čerstvé housky, které hosté u nás mohou posnídat. Otevíráme ráno o osmé a zavíráme v šest večer.

Kavárna Ennea získala před dvěma lety za své výrobky certifikát Jeseníky – originální produkt. Foto: Stanislav Juga

Používáte lokální suroviny? V co největší možné míře. Například mouku nakupujeme z mlýna v Písečné, tvaroh a jogurty v místním zemědělském družstvu, žitnou mouku v ProBiu ve Starém Městě a mák v Supíkovicích. Z něj pečeme například bezlepkový makový dort s  máslovým krémem nebo s citronovým mascarpone. Patří k našim nejoblíbenějším.

Co hostům chutná nejvíce? Snad to nebude znít neskromně, když odpovím, že všechno. To je přesně ten moment, který dává naší práci obrovský smysl. Turisté na Facebooku děkují za zážitek z kavárny Ennea, najdou se i takoví, kteří žádají o recept na dezert, na němž si pochutnali. Nedávno jsme obdrželi zakázku na tvarohové koláčky od jedné paní z Opavy. Koupila si je už dříve při návštěvě Jeseníku, a když pak vdávala dceru, poslala objednávku na větší množství.

Kristina Malachtová v kavárně Ennea obsluhuje zákazníky. Foto: Stanislav Juga

V kávové kultuře je nyní módní přebírat trendy. Využíváte je? Ani ne. Ze začátku jsme samozřejmě dychtivě přijímali všechny informace z kávového světa a vážně se jimi zaobírali. Jenže za těch sedm let fungování jsme si uvědomili, že je to vlastně až trochu únavné všechny ty trendy sledovat a přizpůsobovat se jim. Snažíme se zákazníkům nabízet dobrou kávu, nepoučovat je, nechat je svobodně dýchat. Enneu vnímáme spíše jako azyl duší než místo, kde se podle přísných pravidel zachází s kávou. My chceme dobře zacházet s lidmi. S pokorou. To ale neznamená, že se neustále neučíme a své znalosti o gastronomii neprohlubujeme! Je pro nás ale velmi důležité, aby se tu cítily dobře maminky s dětmi, ale také babičky s vnoučaty, ženské, co si přijdou po práci poklábosit na kávu a deci vína nebo studenti, kteří se při dobré kávě učí na zkoušku. Pracovní schůzku si v kavárně dávají i obchodní partneři.

Lidé do vaší kavárny přicházejí i za kulturou. S mým mužem Petrem Víšou, muzikantem a členem skupiny Priessnitz, jsme velkými hudebními i filmovými fanoušky. Přemýšleli jsme, co v naší kavárně kromě kávy a dezertů ještě nabídnout. Za těch sedm let se toho událo nemálo. Snad nejvíce pyšní jsme na spolupráci se Severským filmovým klubem, díky které už čtvrtou sezónu promítáme snímky v rámci festivalu Severský filmový podzim a Severská filmová zima. Poslední ročník z letoška jsme měli permanentně vyprodáno. Pravidelně pořádáme autorská čtení. Jaroslav Rudiš představil svůj román Národní třída a Kateřina Tučková Žitkovské bohyně. Náš „dvorní básník“ Ota Ševčík své sbírky u nás i křtí. Nebráníme se ani přednáškám na různá témata (cestopisná, duchovní, filozofická a literární), promítáme dokumentární filmy z festivalu Jeden Svět. Pozadu nezůstáváme ani v hudbě. Zažili jsme koncert vážné hudby s Dušanem Oravcem, pozvání do kavárny přijaly skupiny Ille, Kittchen, Priessnitz, Urbánek a Mourek, Ira Mimosa a mnoho dalších.

Lákavým dezertům s lahodnou kávou odolat nelze. Foto: Stanislav Juga

Denní kavárna Ennea v Jeseníku slouží milovníkům kávy a dezertů od 8 do 18 hodin. Nově otevřela pobočku Didier caffé ve Vidnavě a provozuje také kavárnu U Jana na nádvoří zámku Jánský Vrch v Javorníku.