Vzhůru na rozhledny!

Vzhůru na rozhledny!

17.12.2015 | Průvodce s Violou

Pohled na krajinu je nejkrásnější z výšky. To mi nikdo nevymluví. Věděli to i naši předkové, kteří byli při výstavbě rozhleden velkorysí a vybudovali jich poměrně hodně. Vždyť pohled z vyhlídkových věží je na přenádherné Jeseníky opravdovým zážitkem. Zvu vás na

viola-rozhlednaPohled na krajinu je nejkrásnější z výšky. To mi nikdo nevymluví. Věděli to i naši předkové, kteří byli při výstavbě rozhleden velkorysí a vybudovali jich poměrně hodně. Vždyť pohled z vyhlídkových věží je na přenádherné Jeseníky opravdovým zážitkem. Zvu vás na prohlídku aspoň některých…

Na Velkém Roudném u obce Roudno postavili 20 metrů vysokou novou rozhlednu. Dočetla jsem se, že na její stavbu bylo v roce 2007 spotřebováno 18 tun modřínového dřeva. Má šest pater a vystoupáte-li až nahoru, ocitnete se v nadmořské výšce 780 m. Při pěkném počasí se pokocháte pohledem na kraj kolem přehrady Slezská Harta. Nezapomeňte dalekohled, abyste mohli pohlédnout na hřebeny Hrubého a Nízkého Jeseníku, krajinu Krnovska, Opavska, vzdálených Beskyd a Oderských vrchů.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku Z rozhledny na Velké Roudném uvidíte hřebeny Hrubého a Nízkého Jeseníku. Foto: Archiv MTA

Kamenná rozhledna na Cvilíně v Krnově je oproti Velkému Roudnému o devět metrů vyšší a také podstatně starší. Slavnostně byla otevřena 11. června 1903 a pojmenována po bohatém mecenáši Liechtensteinovi. Dnes ji nazýváme cvilínskou rozhlednou – podle kopce, na kterém stojí ve výšce 436 m nad mořem. Je z ní sice pozoruhodný pohled na Krnov a okolí, ale nejméně dva roky si ho neužijeme. Rozhledna byla totiž v tak špatném stavu, že od roku 2019 je pro veřejnost uzavřena a čeká ji generální oprava. Rozhlédnou se po okolí je však možné z dalších dvou vyhlídkových staveb. Tou první je 17metrová dřevěná rozhledna na Ježníku, jejíž předchůdkyni zde vybudovali už v roce 1894. Ta současná je v pořadí už třetí a já ji doporučuji těm turistům, kteří vyhledávají klidné prostředí. Obnovená rozhledna stojí na vrchu Vyhlídka u Krnova ve výšce 558 m nad mořem.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku Rozhledna na Ježníku je už třetí v pořadí. Foto: Archiv EUR Praděd

Druhá stavba je žulová, 30 metrů vysoká rozhledna Hanse Kudlicha na vrchu Strážiště nad Úvalnem. Když ji zde v roce 1913 ve výšce 400 m nad mořem vybudovali, pojmenovali ji po úvalenském rodákovi Hansi Kudlichovi, poslanci říšského parlamentu, který bojoval za zrušení roboty.

Památník Hanse Kudlicha na vrchu Strážiště nad Úvalnem. Foto: EUR Praděd

Občas doprovázím také polské turisty a těm zejména neopomenu doporučit návštěvu devítimetrové dřevěné rozhledny Strážnice, která byla vybudována v roce 2003 ve výšce 494 m n. m. poblíž Liptaně na Osoblažsku. Je z ní totiž mimo jiné krásný pohled na Opolskou nížinu. Polští přátelé si se zájmem prohlížejí město Prudnik a při dobré viditelnosti dohlédnou i na továrny v Opole. Kromě výhledu do své vlasti se kochají i nádhernou osoblažskou krajinou.

Ještě blíže k česko-polské hranici stojí 19,3 metru vysoká rozhledna na Biskupské kupě ve Zlatých Horách. Dnes je zděná, ale když ji v roce 1898 slavnostně otevřeli, byla ze dřeva a nacházela se kousek od hranice mezi Rakousko-Uherskem a Pruskem.

viola_s_tuzkou_100S bráškou občas závodíme, kdo rychleji vyběhne 149 schodů na rozhlednu Hraniční vrch u Města Albrechtic a přeběhne přes lávku dlouhou 18 metrů na vyhlídkovou plošinu. Ta je pětadvacet metrů nad zemí a pohled z ní do všech stran je senzační. Zajímavé je, že rozhledna byla postavena v roce 2011 z dvou bývalých telekomunikačních sloupů, které již nikdo nepotřeboval. Jak je dobře, že neskončily ve sběrných surovinách!

Rozhledna Hraniční vrch. Foto: Archiv EUR Praděd

Na vrchol Zlatý Chlum. Rozhledny přinášejí lidem radost i v lázeňských letoviscích. Nenechte si ujít pěknou dominantu města Jeseník. Najdete ji na vrcholu Zlatý Chlum ve výšce 875 metrů nad mořem. Stavbu rozhledny, která zde stojí od roku 1899, iniciovali místní turisté a údajně i zeť léčitele Vincenze Priessnitze. Díky nim si můžete z této kamenné 26metrové rozhledny prohlédnout celé pásmo Hrubého Jeseníku od Pradědu až k Šeráku.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku Z rozhledny na Zlatém Chlumu je vidět od Pradědu až k Šeráku. Foto: Archiv EUR Praděd

Novou vyhlídku na Zámeckém vrchu vybudovala v roce 2013 obec Ludvíkov. Původního záměru postavit tady rozhlednu se musela vzdát, v místě se nacházejí cenné pozůstatky zříceniny hradu Fürsten­walde z 13. století a památkáři žádný zásah do země nepřipustí. Při archeologickém průzkumu byly objeveny pozůstatky vnějšího hradního zdiva a také úlomky z kovu, keramiky a kostí. Dřevěná vyhlídka s posezením je proto ukotvena na dřevěném roštu, který je volně položen v terénu.

Šestipodlažní rozhledna v Dolní Moravici – Nové Vsi na Rýmařovsku na Novoveském vrchu (845 m n. m.) má 31 metrů a na vyhlídkovou plošinu musíte vystoupat 160 schodů. Je součástí sportovně rekreačního centra a jako málokde v Jeseníkách se sem dostanete i autem.

Rozhledna Na Skalce v Holčovicích - Jelení na jižním svahu Moravského kopce v nadmořské výšce 782 metrů stojí od podzimu 2013. Pokud jste byli v pražské zoo, pak jste možná tuto vyhlídku už navštívili. V České republice najdete totiž dvě stejné vyhlídkové věže. Předlohou pro ně posloužil model rozhledny, která od roku 1892 zdobila vrchol nejvyšší hory Jizerských hor – Smrku, v 50. letech 20. století se však zřítila. Dokonalá replika původní dřevěné rozhledny Na Skalce poskytuje z výšky necelých 19 metrů kouzelné výhledy na Zlatohorskou vrchovinu, Nízký i Hrubý Jeseník, polské nížiny a také na Beskydy.

Hraniční Borůvkovou horu s nadmořskou výškou 898 metrů, kde se tyčí kovová rozhledna opláštěná dřevem, naleznete deset kilometrů západně od Javorníku. Když zdoláte 155 schodů, dostanete se na plošinu ve výšce 24 metrů. Za jasného počasí zahlédnete Orlické hory a také vzdálené Krkonoše, samosebou i Praděd. Vidět je rovněž Jánský Vrch v Javorníku. Kdo chce zjistit  na vzdálenost sedmi kilometrů, kolik je hodin, ať si vezme dalekohled!

Rozhledna v Rychlebských horách Výhled z rozhledny na Borůvkové hoře. Foto: Archiv EUR Praděd