Užijte si venkova

Užijte si venkova

17.12.2015 | Průvodce s Violou

…za ekoturistikou a regionálními výrobky
Do Heřmanovic si do batůžku pokaždé přibalím kousek suchého rohlíku pro oslí rodinku. Ivance s Vaškem se narodil nejdřív Albi a pak Matýsek. Jsou to mazlíci, kteří se těší na pamlsky. Však se podívejte na fotografii, jak jsou ná

…za ekoturistikou a regionálními výrobky

Do Heřmanovic si do batůžku pokaždé přibalím kousek suchého rohlíku pro oslí rodinku. Ivance s Vaškem se narodil nejdřív Albi a pak Matýsek. Jsou to mazlíci, kteří se těší na pamlsky. Však se podívejte na fotografii, jak jsou nádherní! Albi na snímku Tomáše Svobody s Vaškem a maminkou Ivankou rádi fotografovi pózují. Uznejte, že je Albi fakt ohromný krasavec. Má světle béžovou srst a nádherně modré oči. Nevídaná rarita!

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku Oslíci na farmě Bovine jsou přítulní. Foto: Tomáš Svoboda

Na farmy za zvířaty

viola_medikPoznat venkov a život obyvatel Jeseníků, to nestačí projet autem kolem pastvin. Musíte pobýt, uléhat v posteli vonící jesenickou loukou a vstávat ráno svěží a odpočatí. V otevřeném oknu nebo na zápraží se nechat laskat svěžím vánkem a pak naboso kráčet jetelinou a ranní rosou. U ohrady pohladit nozdry zvědavého koně, u snídaně zakrojit do čerstvého bochníku chleba z některé místní pekárny, natřít krajíc poctivým máslem, medem, nebo zakousnout k němu ovčí sýr vyrobený zemědělci v Jeseníku, zkusit si vytočit vlastní hliněný hrneček na kruhu či uplést ošatku z proutí… Na farmách a v malých venkovských penzionech se čas nezastavil, mají tady internet, ale i něco navíc – peřiny větrané v oknech obložených poleny dříví na zimu…

Farma Bovine v Heřmanovicích. Oslík Albi není zdaleka jediným lákadlem na farmě Ivety a Tomáše Svobodových. Výborně se zde daří stále se rozrůstajícímu stádu tibetských jaků. Na rozlehlých pastvinách se pasou také krávy – masná plemena skotu, třeba Simentál, Limousine a Aberdeen Angus. Nedávno se chov rozšířil o prasátka plemene mangalica, což je staré uherské plemeno, které díky srsti žije v podstatě celoročně venku, dále o dvě malé vietnamské prasátka Čertíka a Bertíka a o prasničku anglického plemene Tamworth.

Klikněte pro zobrazení původního (velkého) obrázku Farmaření, to je nekonečná práce, ale i radost. Foto: archiv Euroregion Praděd

Kozí farma Nýdrlů ve Staré Červené Vodě. Hospodář Pavel Nýdrle se s manželkou Hankou stará o třicetičlenné kozí stádo. Pod jejich dohledem si pak někteří, zejména dospělí návštěvníci, troufnou i na dojení. A děti? Ty nejraději chodí do kurníku sbírat vajíčka, krmí králíky a u lesíku pozorují černostrakatá prasátka. Do Staré Červené Vody přijíždějí celé rodiny na dovolenou. Na snídani jim paní Hanka upeče voňavý kváskový chléb, který si hosté namažou domácími švestkovými povidly nebo višňovou marmeládou. Chutná jim rovněž kozí jogurt, tvaroh a sýry.

V ohradě se kozy cítí jako doma. Foto: Archiv Kozí farma U Nýdrlů

Farma Šťastné kozy v Úvalně. Zakládají si tu na čerstvých výrobcích, za nimiž stojí poctivě odvedená práce a taky to, že jsou kozy denně na pastvě. „Naše mléko, tvaroh a jogurty jsou bez příchuti. Za to šest druhů sýrů je buď s ořechy, medem, bylinkami nebo medvědím česnekem,“ říká farmářka Kristýna Šťastná. Stádo tvoří přes pět desítek koz. Kromě potravin vyrábí z mléka také mýdla. Kdo by chtěl všechno vidět na vlastní oči, může se na statku ubytovat s celou rodinou. Pobyt si tady užijí i senioři.

 viola_s_tuzkou_100V areálu daňčí farmy v Jiříkově rozmístil řezbář Jiří Halouzka více než 450 vyřezaných plastik. Nechybí zde ovečky, sloni nebo velbloud. Ve sklepení galerie řezbář vybudoval strašidelné peklo s dvanácti čerty. A aby ti zlobiví z pekla neutekli, hlídá ho osmnáct Halouzkových andělů. Na daňky, divočáky i další živé obyvatele farmy se návštěvníci s oblibou dívají i pořizují fotografie z dřevěné vyhlídky. Pradědovu galerii U Halouzků prostě vidět musíte!

Pozvánka do Nedělní školy řemesel

Manželé Vladimíra a Roman Křenkovi ve Stránském u Rýmařova provozují Nedělní školu tradičních řemesel. I když název je trochu zavádějící – otevřeno mají téměř denně pro každého, kdo se chce naučit plést košíky, batikovat, síťovat, drátovat, péci domácí chléb, vyrábět dekorace z kukuřičného šustí nebo jiných přírodních materiálů. Zájem o kurzy projevují rodiny, školy v přírodě, děti na táborech, turisté, ale třeba také chovatelé ovcí, kteří se ve Stránském učí valašky stříhat. Vlaďka Křenková je skvělá hospodyně, která každou návštěvu vítá s otevřenou náručí. Naučí vás, jak se plstí vlna, přede na kolovrátku, tká na stavu nebo jak se vlna barví.

Fotografie
IC Jeseník