Na lyže, snowboardy a boby

Na lyže, snowboardy a boby

17.12.2015 | Průvodce s Violou

Obec Malá Morávka i její místní část Karlov a okolí jsou doslova posety lyžařskými vleky a skiareály. Údolí s dlouhou zimou, vysokou sněhovou pokrývkou a výbornými lyžařskými terény vyhovuje začátečníkům i zdatným sportovcům. Většinu sjezdovek přitom můžete sjíž

ViolaObec Malá Morávka i její místní část Karlov a okolí jsou doslova posety lyžařskými vleky a skiareály. Údolí s dlouhou zimou, vysokou sněhovou pokrývkou a výbornými lyžařskými terény vyhovuje začátečníkům i zdatným sportovcům. Většinu sjezdovek přitom můžete sjíždět s jedním skipasem v kapse! A čeká vás zde spousta jiné zábavy.

  Kopřivná v Jeseníkách Big air bag v Kopřivné. Foto: Archiv EUR Praděd

Ski areál Kopřivná v Malé Morávce. Pokud jste si dosud mysleli, že naditou duchnu máte jenom doma, tak vás hned trochu poopravím. Pořádnou „peřinu“ zvanou big air bag najdete v areálu Kopřivná v Malé Morávce. Tak si představte, jak na lyžích z můstku doskakujete do takové vzduchem nadité nádhery, to musí být paráda! Největší nafukovací matrace v naší republice je určena nejen pro lyžaře a snowboardisty, ale též pro příznivce snowscootu. Říkáte si, no jo, ale já tohle ještě nikdy nezkusil? Nevadí, ve skiareálu s fun parkem mají vyškolený personál, který vysvětlí, jak zvládnout první skok a po něm třeba i první akrobatické triky ve vzduchu před dopadem do duchny.

viola_s_tuzkou_100A zatímco si vaše děti nebo vnoučata naplno užívají červenou nebo modrou sjezdovku i jízdy na šestisedačkové lanovce s bublinami, překážek v kid parku, snowtubingu, kdy řežou zatáčky ve sněhové dráze v nafukovacích duších, nebo se o ně starají lyžařští instruktoři, můžete posedět u ledového baru a vychutnat si typické aprés ski. Tedy atmosféru plnou zábavy na sněhu s hudbou a lyžařskými nápoji i nádherný výhled na panorama Jeseníků.

Karlov v Jeseníkách U turniketů na Myšáku je živo. Foto: Archiv MTA

Ski areál Myšák v Karlově pod Pradědem. Hledáte odpočinek, vzrušení a zábavu? Milujete lyžování a rychlost? Pak se vám určitě bude líbit svým příjemným převýšením 160 metrů a celkovou délkou všech tratí 2,5 kilometru Ski areál Myšák v Karlově pod Pradědem. Nahoru vás vyveze čtyřsedačková lanovka, k dispozici je lyžařská škola. Děti si mohou zajezdit na sněžných skútrech.

sjezdovka v Karlově Sjezdovka v Karlově. Foto: Archiv EUR Praděd

Ski Karlov v Karlově pod Pradědem. Dvě čtyřsedačkové lanovky Karlovský Express a Roháč Express najdete ve středisku Ski Karlov v Karlově pod Pradědem. Kromě toho na vás čeká nové moderní zázemí včetně samoobslužné restaurace, půjčovny, servisu a bezplatného parkoviště. Pobyt zejména rodinám s dětmi zpříjemní lyžařská škola s pojízdným pásem a dětský koutek s hlídáním. Na večerní lyžování na osvětlených sjezdovkách je možné se vydat denně. Skiareál Klobouk s dvousedačkovou lanovkou, černou a červenou sjezdovkou a systémem zasněžování znají skalní lyžaři pod názvem „Olomoučák“. Tratě s převýšením 195 metrů a délkou 600 m (černá sjezdovka) a 950 m (červená) splňují parametry Mezinárodní lyžařské federace FIS pro pořádání světových závodů. V místě se za parkování neplatí, u sjezdovky je v provozu kamenný bar a restaurace. Skibusem se odtud můžete zdarma dopravit také na další svahy Ski Karlov – do areálu Čerťák v Horním Václavově, kde na lyžaře čeká moderní čtyřsedačková lanovka.

Ovčárna v Jesenikách Lyžování nad Ovčárnou. Foto: Archiv MTA

Moravský ledovec, tak se přezdívají severní svahy Petrových kamenů ve středisku Praděd – Ovčárna. Lyžuje se tady v nadmořské výšce 1 235 až 1 455 metrů, což znamená, že jde o nejvýše položené středisko lyžování v České republice. S průměrnou roční teplotou okolo jednoho stupně Celsia je vrchol Pradědu skutečně nejchladnějším místem pohoří i celé Moravy a Slezska. Teploty v letních měsících dosahují 14 až 16 °C, počet letních dnů bývá od 10 do 30. Dlouhá zima s dostatkem sněhu trvá 100 až 140 dnů. Praděd láká přírodními krásami, nádhernými výhledy a vynikajícími sněhovými podmínkami až do konce dubna. Ovčárna je startem i cílem mnoha běžkařů, kteří se odtud vydávají například po magistrále směrem na Červenohorské sedlo. Stopa se upravuje prakticky denně.

viola_s_tuzkou_100Počet míst k parkování je na Ovčárně omezen, doporučujeme proto raději využít parkoviště v Karlově Studánce či na sedle Hvězda a nahoru vyjet kyvadlovými autobusy a skibusy. Směrem na Ovčárnu vyjíždějí v každou celou hodinu, a dolů pak sjíždějí vždy o půl. A po procházce k rozhledně na vrcholku této nejvyšší moravské hory nebo na běžkách po okolí je možné využít pohodlí v horském hotelu Ovčárna. Mimochodem, zdejší kuchaři vaří výborné borůvkové knedlíky, kterým odolá málokdo.

Lyžvání v Jeseníkách Podmínky pro lyžování jsou na jesenických svazích prostě skvělé. Foto: Archiv EUR Praděd

Ski areál Přemyslov v Přemyslovském sedle v nadmořské výšce 760–960 m n. m nabízí téměř dva a půl kilometru tratí. Tato délka je rozdělena do čtyř sjezdovek, nejdelší trať (modré obtížnosti) měří 1 250 metrů a je kompletně osvětlena. Další je dlouhá 750 metrů a zalíbení v ní najdou spíše pokročilejší lyžaři. Její obtížnost se pohybuje mezi červenou a černou. Dvě modré sjezdovky jsou určené dětem a začátečníkům. Sjezdové tratě jsou zasněžovány technickým sněhem a denně upravovány. O dopravu se v Přemyslově starají dva vleky a jedna čtyřsedačková lanová dráha. Všechny dohromady přepraví za hodinu 3 750 lidí, takže dlouhého čekání se nikdo obávat nemusí. Přímo v areálu najdete půjčovnu lyžařského vybavení, ski servis, lyžařskou školu a restauraci. Milovníci zimních sportů si pochvalují i bezplatné parkoviště, nová sociální zařízení a vytápěnou šatnu s úschovou zavazadel. Rádi přijmou pozvání na krytou venkovní terasu s posezením a ledovým barem.

 

violka-snowboardVíte, kdy vznikl snowboard? I mne překvapilo, že to nebylo v 70. letech minulého století, ale první zmínka o něm pochází z doby před sto a možná i více lety. Nikdo si samozřejmě nedovolí tvrdit, že šlo o skutečný snowboard, spíš lze hovořit o jakémsi primitivním dopravním prostředku, který se využíval v nejchladnějších oblastech Skandinávie, Střední Asie a Sibiře. Můj mladší bráška tvrdí, že kdo neprožil radost z volného sjezdu v prašanu, z rychlé jízdy, když od patky odlétává sníh jak ze sněžné frézy, ten prostě nadšení pro snowboard nepochopí. Mohu to jen potvrdit. Zážitky jsou fantastické. Proč tedy dvě prkénka nevyměnit za prkno, na kterém se dají dělat různé parádičky? Navíc, když ve střediscích zimních sportů najdete půjčovny i ochotné učitele...

V Lyžařském areálu Jonas Park Ostružná se starají o šest upravovaných sjezdovek s délkou dva tisíce pět set metrů. Tři vleky a pás přepraví za hodinu 2 500 lyžařů. Parádně si zde zajezdí velmi zdatní sportovci, začátečníci i milovníci snowboardu. Areál si pochvalují také rodiny, jejichž ratolesti se vydovádějí v dětském parku s vlekem, kolotočem s gumovými čluny a s pohyblivým kobercem. Často navštěvují lyžařskou školu či školičku, půjčují si chybějící vybavení a podle potřeby využívají zdejší servis. Z nádraží v Ostružné vás až na svah přiveze skibus.

Ski areál KASTE v Petříkově. Když už budete v Ostružné, vydejte se do Petříkova. Malá víska je v zimě jako vystřižená z Ladových obrázků, zachovalo se tady hodně cenných jesenických chalup a lyžovačka je tady úžasná, zvláště pro zdatné lyžaře. Ski areál KASTE v Petříkově je vybaven dvěma dvoukotvovými vleky o délce 550 a 700 m a dětským 50metrovým v těsné blízkosti Horské chaty KASTE. Nechybí snowpark a služby lyžařské školy. A pokud chcete chvilku vydechnout, pak ze ski baru se nabízí mimořádný výhled na celé údolí Petříkova a na Šerák. Parkování je zdarma. Přímo k vlekům se lze dopravit bezplatně skibusem. Ten jezdí denně od 8.30 do 16.30 hodin v pravidelných desetiminutových intervalech.

O nástrojích ve Skilandu v Ostružné zajímavě vypráví Sylva Janhubová. Ve  Skilandu v Ostružné najdete i malé muzeum hudebních nástrojů. Zajímavě o nich vypráví Sylva Janhubová. Foto: Táňa Arťušenková

Skipark Filipovice v Bělé pod Pradědem zaručuje optimální podmínky pro individuální i rodinné lyžování. Rozmanitý terén tří sjezdovek střední obtížnosti uspokojí požadavky vyznavačů nenáročného i sportovního lyžování a také milovníků snowboardingu. I pro ně je určený snowpark. Dvousedačková lanovka s rozjezdovým nástupním pásem a dva lanové vleky přepraví 2 700 lyžařů za hodinu. Výborné jsou podmínky k večernímu lyžování, které si lze zpříjemnit posezením v horské restauraci přímo u sjezdovky. Když potřebujete, můžete využít půjčovnu sportovního vybavení, při nenadálém problému vám ski servis seřídí lyže na počkání podle sněhových podmínek. A pokud ještě nemáte svou oblíbenou značku, můžete si zde vyzkoušet lyže hned od několika výrobců po celou sezonu. K relaxaci slouží slunečná terasa s lehátky. Pro nejmenší návštěvníky je v dětském areálu připraven pojízdný koberec, ale také minisnowtubing, bobová dráha, slalom a podjezdy.

viola_s_tuzkou_100Prostě paráda! Zalyžovat si však můžete také v dalších areálech, ke kterým se lehce dostanete pravidelnými autobusovými linkami nebo skibusy. Ty provozuje společnost Arriva Morava i další soukromí dopravci nebo přímo jednotlivé areály. Ale na svahy v Jesenících nemusíte vždycky jezdit daleko. Strávit pěkné chvilky na kopcích lze i ve městech.

Na svahy a vleky do měst

ski areál ve Vrbně pod Pradědem Lyžařská škola ve Ski areálu ve Vrbně pod Pradědem. Foto: Archiv MTA

Ski Aréna ve Vrbně pod Pradědem. K jedinému lyžařskému vleku Ski Aréna ve Vrbně pod Pradědem se dostanete z hlavní křižovatky v centru města kolem kostela. Auto v pohodě zaparkujete a máte k dispozici 2 100 metrů dlouhou sjezdovku, vlek pro děti do pěti let, restauraci, bufet i novou bobovou dráhu. Sjezdovka je ve své úvodní části červená, v další pak modrá. Pro svůj sklon a šířku je ideálním místem pro lyžování rodin s dětmi, pro comfort carving až po různé druhy fun carvingu. Návštěvníkům slouží půjčovna lyžařského vybavení a snowboardů renomovaných značek. Součástí lyžařské školy Fun line je dětský lanový vlek, který je přístupný i pro veřejnost. Zkušení instruktoři pomohou s ovládnutím i snowboardu. Načerpat síly po lyžovačce je možné v blízkém penzionu ve vířivé vaně, infrasauně, finské nebo parní sauně. Ve městě na vás čeká umělá ledová plocha, spinningové centrum, bowling, tenisové kurty nebo horolezecká stěna.

lanovka ve Zlatých Horách Čtyřsedačka v Příčné ve Zlatých Horách. Foto: Archiv EUR Praděd

Ski areál Příčná Zlaté Hory se nachází v malebném prostředí Zlatohorské hornatiny v pohoří Hrubý Jeseník. Středisko je pojmenováno podle nejvyšší hory této pahorkatiny Příčné (975 m n. m.). Na vrcholek vás vyveze moderní čtyřsedačková lanovka s nástupním pásem. Horní část sjezdovky je určena pro zdatnější lyžaře, spodní část od mezistanice pro rodiny s malými dětmi. Rovněž dětská lyžařská školka s „tahacím“ vlekem je situována u dolní stanice lanové dráhy. Parkování je možné přímo v areálu poblíž pokladny. Lákavá je projížďka na sněžném skútru.

snowtubing v Ludvíkově Tobogán v Ludvíkově. Foto: Archiv EUR Praděd

Ludvíkov. V lyžařském areálu Ski Ludvíkov si na nově vybudované sjezdovce s 200 metrů dlouhým vlekem užijete nejen lyžování, ale mají tu ještě jedno lákadlo – snowtubing. Jakmile napadne dostatek sněhu, nedaleko obecního úřadu na vás čeká dvě stě metrů dlouhá dráha s gumovými dušemi, na kterých si pořádně zařádíte. Aby ne, vlek vás vyveze na kopec a dolů pak frčíte korytem se sedmi zatáčkami. Ještě větší zážitek skýtá večerní jízda sněhovým tobogánem pod umělým osvětlením.

Další lyžařský vlek v Ludvíkově se nachází v blízkosti pen­zionu Grizzly. Svah je ideální pro začátečníky i pokročilé. Blízkost občerstvení v 30 m vzdálené restauraci penzionu a bezproblémovou dostupnost autem i parkování vítají rodiny s dětmi a také ti, kteří si přišli zajezdit jen tak rekreačně. Délka sjezdovky je 500 m s převýšením 140 m, má umělé zasněžování a také osvětlení pro noční lyžování.

Rovněž v Holčovicích mají vlek s 300 metrů dlouhou sjezdovkou. Je vhodná pro začínající i pro pokročilé. Zalyžovat si je možné v Karlově Studánce.

viola_s_tuzkou_100Každý rok se těším, co zase vyčaruje paní Zima z vodotrysku pod obecním úřadem a školou v Karlově Studánce. Mohutnost ledové homole závisí na síle mrazu, větru a hladivých paprscích slunce, dosahuje často až do výše patnácti metrů. V průběhu zimy homole mění barvu a tvar. Někdy je čistě bílá, jindy světle zelená nebo nažloutlá. Jakmile se zešeří a v obci se rozsvítí veřejné osvětlení, naskytne se skvělá podívaná. Ráda tu postojím a hádám, co mi právě neustále se měnící ledový vodotrysk připomíná. Někdy tvář děda Praděda, jindy kouzelnou berli Mrazíka.

homole_kiedron Ledová homole v Karlově Studánce. Foto: Miroslav Kiedroň