Běžkujeme v Jeseníkách

Běžkujeme v Jeseníkách

17.12.2015 | Průvodce s Violou

Všichni běžkaři to znají. Radost z dlouhého, bezpečného a pohodlného sešupu, kdy jen lehce přibržďujete. Vítr sviští kolem uší, sluníčko svítí a vy se bez námahy řítíte krajinou s dlouhými výhledy do širokého okolí nebo naopak romanticky ojíněným lesem. O to, abyc

violka-na-bezkach_webVšichni běžkaři to znají. Radost z dlouhého, bezpečného a pohodlného sešupu, kdy jen lehce přibržďujete. Vítr sviští kolem uší, sluníčko svítí a vy se bez námahy řítíte krajinou s dlouhými výhledy do širokého okolí nebo naopak romanticky ojíněným lesem. O to, abychom si bílé stopy v Jeseníkách skutečně užili, se starají desítky nadšenců. Jak říká můj taťka, bez nich, jejich obětavosti a finanční pomoci z krajů i dalších zdrojů, by to prostě nešlo.

Trasy kolem Vrbna pod Pradědem upravuje občanské sdružení ­ Lyžařské běžecké tratě Suchá Rudná a označilo je devíti informačními tabulemi a také značkami. Potkat některého člena sdružení v rolbě nebo na sněžném skútru se stopovačem můžete třeba v těchto bílých stopách:

Pod Železným vrchem – Suchá Rudná – Malá Hvězda. Modrá turistická trasa od Železného vrchu (křížení s červenou trasou M. Morávka – K. Studánka) přes křižovatku Podlesí dále do Suché Rudné na Malou Hvězdu. Propojení mezi žlutou a červenou trasou. Profil je vlnitý, výškový rozdíl 702–853 m n. m., délka 8,4 km. Má dvě stoupání, resp. sjezdy, které s opatrností zvládnou i začátečníci. Na trase jsou osazeny tři informační tabule – Pod Železným vrchem, Suchá Rudná, Malá Hvězda. Stopa je upravována jak sněžnou rolbou, tak sněžným skútrem.

sníh v Jeseníkách Na Vysoké holi. Foto: Martin Pokorný

Hvězda – Malá Hvězda – Ludvíkov – Vrbno pod Pradědem. Lyžařská trasa je značena modrou turistickou značkou. Začíná na Hvězdě – naproti parkovišti, dále vede po „Lázeňské“ nad Karlovou Studánkou na Malou Hvězdu – tato část je vhodná i pro výlety na běžkách s dětmi, má totiž minimální převýšení. Z Malé Hvězdy stopa vede nad horními stanicemi lyžařských vleků v Ludvíkově – možnost napojení na lyžařskou běžeckou Na trasu z Ludvíkova. V této části je velké převýšení – sjezd 200 výškových metrů na 4 km, nutno dávat pozor na protijedoucí lyžaře!!! Výškový rozdíl je 865–590 m n. m., délka 10,7 km. Na Hvězdě, Malé Hvězdě a ve Vrbně pod Pradědem jsou informační tabule. Trasa je upravována sněžnou rolbou pro klasický styl i pro bruslení.

AC Ludvíkov Koliba – Sedlová bouda – Karlova Studánka Velmi příjemná, ale náročná trasa s dlouhým stoupáním z AC Ludvíkov Koliba na Sedlovou boudu, od níž začíná klesání až nad Karlovu Studánku – Videlskou cestu. Dál vede do Karlovy Studánky. Výškový rozdíl dosahuje 560–950 m n.m. Délka je 9,1 km po modré turistické značce.

na běžkách v Jeseníkách Při sportu lze obdivovat i kouzelnou přírodu. Foto: archiv EUR

Běžecké trasy v okolí Břidličné na Rýmařovsku. Svým rozsahem a umístěním v nenáročném a přehledném terénu na severním okraji města jsou vhodné zejména pro rekreační lyžaře, děti, mládež a seniory. Členové Klubu biatlonu v Břidličné strojově upravují 8,5 km stop. Za příznivého počasí je poutavý výhled na pohoří Hrubého Jeseníku s nejvyšší horou Praděd s vysílačem, dále na Velký a Malý Kotel, jihovýchodně pak na vrcholy vyhaslých sopek Velký a Malý Roudný nad Slezskou Hartou. Zdatnější lyžaři mohou přejíždět až k Malé Štáhli a Václavovu u Bruntálu.

Přímo v Rýmařově mají běžkaři k dispozici okruh, který funguje díky umělému sněhu i při nepříznivém počasí. Stará se o ně SKI klub RD Rýmařov. Také Tělovýchovná jednota Horní Město se stará o běžecké stopy v atraktivních terénech s pěknou vyhlídkou na roviny Hané a pohoří Hrubého i Nízkého Jeseníku. Trasy navazují na upravené stopy do oblasti CHKO Jeseníky.

violka-u-rozcestnikuSluníčko, jen občas mráček a malá sněhová přeháňka, mírný mrazík, takže sníh je příjemně namrzlý, ale ne zledovatělý. Všechno láká namazat běžky a někam si zaběhnout. Ovšem i v bílé stopě, tak jako na sjezdovkách, platí určitá pravidla. Moji rodiče nám je opakují do omrzení. Tak například: V lyžařské stopě zásadně nechodíme pěšky, ani do ní nepouštíme psa. Na značených okruzích a vyhrazených standardních tratích běžíme jen vyznačeným směrem. Na dvoustopých tratích lze použít kterékoliv stopy, dovoleno je přejíždět vpravo nebo vlevo i mimo ně. Ovšem předjížděný lyžař by měl na zavolání stopu uvolnit. Na tratích s jednou stopou má přednost sjíždějící lyžař. Zůstanete-li stát, pak určitě ze stopy vystupte. Také při pádu je třeba trať co nejrychleji opustit. Takže máme namazáno a můžeme vyrazit.

Pro nenáročné běžkaře

Červenohorské sedlo – Vřesová studánka (3 km) Trasa vede po hřebenu z Červenohorského sedla na Vřesovou studánku. Traduje se, že v 15. století si lesník vodou ze studánky vyléčil oční neduh a pověsil na blízký strom svatý obraz. Od té doby zde hledali uzdravení i další lidé.. Odtud lze pokračovat po neupravených trasách přes Vozku do Branné nebo přes Keprník a Šerák do Ramzové. Tři metry širokou trasu upravuje rolba.

Branná – Větrná – Branná (12,5 km). Trasa tvoří okruh vycházející od horní stanice sedačkové lanovky v areálu Proskil Branná (pro běžkaře jedna jízda zdarma). Pokračuje po volných pláních až do osady Kronfelzov, kterou stopa míjí z její jihovýchodní strany a pokračuje již lesem až na Větrnou. Z Větrné obíhá trasa Kronfelzov od severozápadu a přes Kutný vrch se vrací zpět k horní stanici sedačkové lanovky v Branné. Trasa upravovaná skútry je vhodná i pro rodinné výlety.

Pro středně náročné běžkaře

Malá Morávka – Nová Ves – Anenská Huť – Alfrédka (18 km). Nástupní bod je v centru Malé Morávky u restaurace Kovárna. Trasa vede kolem fotbalového hřiště, nad sjezdovkami v Karlově, přes rozcestí Nad Karlovem a Jelení směrem na Vyhlídku. Zde navazujeme na běžecký areál sportovního klubu lyžování Policie Olomouc– Nová Ves a pokračujeme dále směrem na Anenskou Huť. Mírným stoupáním přes rozcestí Pod Ostružnou dojedeme až k bývalé chatě Alfrédka. Po trase Malá Morávka – Alfrédka se vrátíme zpět. Trasu upravuje rolba i skútry. běžkaři v Jeseníkách Ze Skřítku na Alfrédku. Foto: archiv EUR

 

Zlaté Hory – Modrá štola – Edelštejn – Dolní Údolí – Rejvíz chata Svoboda – Starý Rejvíz – Pod Koberštejnem – Drakov hájovna – Mnichov – Vrbno pod Pradědem (22 km). Ve Zlatých Horách nastoupíme na modrou turistickou značku od křižovatky u rekreačního areálu Bohema, nebo se vydáme po místním červeném okruhu kolem bývalých rýžovišť zlata. Dáme se kolem Modré štoly pod Zámecký vrch, kde opustíme cestu a prudkým stoupáním lesem se dostaneme ke zřícenině hradu Edelštejn. Od hradu postupujeme lesní cestou k poutnímu místu s pramenem a křížovou cestou. Abychom se vyhnuli nepříjemnému sjezdu z Příčného vrchu, pustíme se po zelené značce, která nás přes Dolní Údolí dovede na Starý Rejvíz k chatě Svoboda. Nastoupíme na červenou značku vedoucí údolím Černé Opavy. Z rozcestí Pod Koberštejnem vede prudkým stoupáním odbočka lesním průsekem dlouhá 1,2 km na zříceninu hradu Koberštejn, na běžkách těžko dosažitelnou. Pokračujeme po lesní silničce k Drakovu, kde míjíme zbytky staré dřevouhelné vysoké pece z roku 1807. Další technickou památkou je vodní Josefský hamr na Černé Opavě, jenž leží o něco níže po proudu. Na Sokolí skále po pravé straně se dochovaly zbytky věže hradu Quinburg. Údolím Černé Opavy dojedeme do Mnichova, místní části Vrbna pod Pradědem, kde lyžařská část trasy končí.

Rejvíz – Kazatelny – Opavská chata – sedlo Orlík – Jesenní loučky – Videlský kříž – Karlova Studánka (26 km). Z Rejvízu, nejvýše položené obce ve Slezsku, jdeme asi jeden kilometr po silnici a nedaleko chaty Orlík odbočíme na lesní cestu vedoucí údolím Černé Opavy. Po žluté značce můžeme vystoupat až na vrchol Kazatelen na Výhledy nebo pokračovat v cestě k Opavské chatě a do sedla Orlíku, dále přes Jesenní loučky na Videlský kříž. Odtud po vrstevnicové lesní cestě úbočím Sokola a Prostředního vrchu k silnici, kde se napojíme na lyžařskou cestu, která nás dovede do Karlovy Studánky.

viola-telefonJste-li milovníky bílé stopy, pak vás jistě, tak jako mne, potěší, že si můžete zdarma stáhnout mobilní aplikaci s názvem Běžky Severní Morava. Tu nabízí Moravskoslezský kraj. Aplikace se dá stáhnout v Obchod Play pro mobilní telefony s operačním systémem Android a také v App Store pro přístroje značky Apple. K naplánování vhodné trasy slouží interaktivní mapa, popis tratě, její délka, obtížnost, doba zdolávání, stoupání a klesání nebo také možnost parkování. Nechybí informace o upravenosti tratí včetně zobrazení přesného času poslední úpravy. GPS přístroj na skútrech nebo rolbách totiž data ihned přenáší na internet. Podívat se lze na záběry z webových kamer či fotografie okruhů a tras, či se dozvědět, kde najdete občerstvení, nejbližší servis či zjistit, jaké jsou v okolí zajímavosti.

Pro náročné běžkaře

na bežky do Jeseníků Za Tetřeví chatou. Foto: Martin Pokorný

Malá Morávka ČD – Karlov – Moravice – Mravencovka – Alfrédka – Jelení studánka – Nad Malým kotlem – Velký Máj – Kamzičník – Vysoká hole – chata Ovčárna – chata Barborka – Nad Ovčárnou – Nad Velkým kotlem – Temná – Skály pod Kopřivnou – Pod Vápennou – Karlov rozcestí – Malá Morávka ČD (27 km). Nástupním místem je železniční zastávka v Malé Morávce. Vydáme se po červené a zelené značené trase kolem horních stanic vleků nad Karlovem na Mravencovku. Z Mravencovky sledujeme zelené turistické značení až na chatu Alfrédku, z níž po požáru zbyl pouze kamenný sokl. Pustíme se do stoupání na Jelení studánku. Na vrcholu nás čeká odměna v podobě nádherných výhledů z hlavního hřebenu. Pokračujeme kolem tyčového značení a porostů kosodřeviny přes vrcholy Velkého Máje, Kamzičníku a Vysoké hole k Petrovým kamenům, kde sjedeme k Ovčárně. Upravovanou cestu téměř po rovině dojedeme k chatě Barborce. Zdatní jedinci určitě zdolají i vrchol Pradědu. Od Ovčárny pokračujeme po žluté turistické značce k rozcestí Nad Ovčárnou a dlouhým sjezdem po úbočí Temné a Kopřivné nás značka dovede k hotelu Kamzík v Karlově, odkud dorazíme až do Malé Morávky. Trasa je náročná svou délkou a převýšením, obtížným výstupem na Jelení studánku a náročným sjezdem z Petrových kamenů.

Dlouhé stráně Na běžkách se proběhnete i kolem nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Foto: archiv EUR

A pokud si nevíte rady, kam se na běžkách vydat, pak se zeptejte v některém z mnoha informačních středisek. Určitě vám dobře poradí. Třeba vám doporučí trasu z lázní Jeseník. Z rozcestí u Mnicha se po běžecké modré dostanete na Arnoštův krmelec, po modré pod Medvědí kámen, odtud rovně na Žulový vrch – lom. Celková délka je 7,5 km. Udržovaná běžecká stopa z Jeseníku vede přes Lipová-lázně, Miroslav, penzion Kovárna, Horní Lipová-nádraží, lesní bar dále na Luční vrch, Útulnu Mates, Smrk a na Paprsek. Další běžecký okruh kopíruje železniční trať Slezský Semmering a jeho výhodou je možnost nástupu z hornolipovského nádraží. Po romantických trasách, jako je tříkilometrová Malá Pralinka, pětikilometrová Pohádka nebo osmikilometrová Pralinka je možné se projet u Starého Města pod Sněžníkem v areálu Paprsek a jeho okolí.

viola_s_tuzkou_100 Vyhlášená turistická chata Švýcarna patří k nejstarším budovám Jeseníků. Najdete ji asi 3,5 km od vysílače Praděd. Postavena byla v roce 1887, avšak její historie sahá ještě dál, do dob, kdy na jejím místě stávala pastevecká salaš. Chata s venkovním posezením poskytuje běžkařům a milovníkům zimní turistiky i několikadenní azyl, ať už vládne na horách krásné slunečno nebo naopak řádí venku pořádná slota. Turistické i běžecké trasy se odtud rozbíhají všemi směry. O oblíbenosti Švýcárny svědčí často desítky zapíchnutých běžek, lyží i zaparkovaných sáněk či bobů. Zastavte se na Švýcarně!