Záchranáři varují

Záchranáři varují

17.12.2015 | Průvodce s Violou

Bez záchranářů v červených větrovkách si málokdo z nás domorodců dokáže hory představit. V současnosti jich je kolem šedesáti, z toho deset profesionálních, ostatní pomáhají Horské službě dobrovolně.
„Pracujeme v sedmi okrscích – Skřítek, Karlov, Praděd, Červeno

viola-sankovaniBez záchranářů v červených větrovkách si málokdo z nás domorodců dokáže hory představit. V současnosti jich je kolem šedesáti, z toho deset profesionálních, ostatní pomáhají Horské službě dobrovolně. „Pracujeme v sedmi okrscích – Skřítek, Karlov, Praděd, Červenohorské sedlo, Šerák, Staré Město a Dolní Morava. V zimním období zajišťujeme nepřetržitou službu v pěti střediscích. Základny na Skřítku a ve Starém Městě mají služby pouze o víkendech. Spadají pod nás i Rychlebské hory a Kralický Sněžník, takže působíme na 1 200 km2, to je už pořádný kousek území,“ řekl náčelník jesenických záchranářů Michal Klimeš.

horská služba v Jesenákách Úrazy na sjezdovkách nejsou žádnou výjimkou. Foto: archiv MTA

Podle něj pro vlastní bezpečnost i bezpečnost ostatních, by se měli všichni lyžaři řídit takzvaným desaterem FIS. I u nás to jsou napůl závazné předpisy, které bývají vyvěšeny na drtivé většině vleků. Jde o zcela konkrétní pravidla, jako jezdit s určitým odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidíme, pokud jsou terénní nerovnosti, přizpůsobit rychlost jízdy, nezastavovat v nepřehledných úsecích. Rozjíždíme-li se po zastavení, je třeba se přesvědčit, že někomu nevjedeme do trasy. „Základem je ohleduplnost a tolerance k ostatním lidem, kteří jsou kolem mne na sjezdovce. Řečeno v kostce – doporučuji seznámit se s terénem, jeho náročností, mít s sebou náhradní oblečení, rukavice, šálu. A nabitý mobilní telefon, aby vydržel po celou dobu túry. Denně volají z terénu lidé, kteří v mlze ztratili orientaci, nebo prostě zabloudili, a my jim tak dokážeme rychle a účinně pomoci. Často vyjíždíme k případům, kdy se mobilem ozve zraněný člověk, třeba ze sjezdovky, a uvede, kde se nachází,“ dodal náčelník jesenických záchranářů.

viola-telefonMajitelé chytrých telefonů si mohou stáhnout aplikaci s názvem Horská služba. Jde o praktického pomocníka pro pobyt na horách, který nabízí množství informací. Od aktuálního sněhového zpravodajství až po návod, jak poskytnout první pomoc. Aplikace pomůže rovněž v případě, kdy se někdo dostane do nouzové situace. Mobil ukáže, kde se nachází. Jednoduchým stisknutím tlačítka si navíc může přivolat pomoc. A ještě jedna rada: Každý, kdo do Jeseníků zavítá, by si měl do mobilního telefonu uložit pohotovostní číslo horských záchranářů 602 666 603. Na něm se dovolá pomoci 24 hodin denně. Samozřejmě může využít i tísňovou 155.

lavinové nebezpečí v Jeseníkách Tentokrát horští záchranáři zásah jen nacvičují. Foto: archiv HS

V Jeseníkách je pět lavinových míst, vstup k nim je řádně označen varovnými cedulemi. Rizikové jsou lokality Malého a Velkého kotle, svahů pod Červenou horou nebo Sviního žlebu. Laviny se však mohou uvolnit i jinde. Vždy mě zajímalo, jak horští záchranáři dokážou odhadnout stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Nedávno jsem viděla video, jak se chlapi s lopatami prokopávají úctyhodnou sněhovou duchnou a podle typu a kvality sněhu, vlhkosti a taky tíhy vrstev zjišťují riziko samovolného uvolnění laviny nebo jejího stržení nedisciplinovanými freestylovými lyžaři a snowboardisty, kteří sem občas přes varování proniknou.

Takové měření může být nebezpečné i pro samotné horské záchranáře, a to jsou profesionálové znající terén jako své boty. Buďte proto na horách opatrní a lavinové nebezpečí nepodceňujte. V 90 procentech případů lavinových nehod figuruje jako iniciátor laviny sám člověk. Podle záchranářů v příštích letech bude zřejmě počet nehod narůstat, což je způsobeno především velkým zájmem lidí o nejrůznější adrenalinové sporty, ale také současnými extrémními výkyvy počasí. A protože máme Jeseníky plné vášnivých běžkařů, lyžařů, turistů a dalších milovníků zimní přírody, mají horští záchranáři občas plné ruce práce, za víkend občas musí vyjíždět do akce více než čtyřicetkrát!