Za uměním i poznáním se vydejte do expozic muzea v Rýmařově

Za uměním i poznáním se vydejte do expozic muzea v Rýmařově

28.06.2023 | Letní aktivity
Dvě nové výstavy uvidíte od soboty 1. července 2023 od 16 hodin v rýmařovském muzeu. Galerie Octopus nabídne obrazy, kresby a keramické objekty kolínského výtvarníka Pavla Rajdla s názvem Něco mezi. V Galerii Pranýř začne výstava Janovičtí Harrachové z historických předmětů, fotografií a dokumentů ze sbírek muzea v Rýmařově.
Zahájena bude zároveň s panelovou výstavou Harrachové - vznešenost zavazuje státního zámku Janovice u Rýmařova. Akce se koná v rámci celoročního projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů 2023. Harrachové patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody naší historie. Zastávali vysoké posty v církvi, u císařského dvora, v zemské správě, armádě i diplomacii. Byli průkopníky nejen v lyžování, ale také v lesním hospodaření, sklářství, zemědělství a včelařství. Zasloužili se o lepší sociální péči, zapojili se do kulturního dění, byli významnými mecenáši.
Zámek v Janovicích u Rýmařova získal hrabě Alois Tomáš Raimund z Harrachu roku 1721. V polovině 17. století byl zámek rozšířen o rozsáhlý barokní trakt s velkým sálem a řadou reprezentačních pokojů. Ve druhé polovině 19. století se stal hlavním sídlem moravské větve Harrachů, z níž vynikal zejména ekonom, filantrop a přítel Františka Ferdinanda D´ Este hrabě František Harrach.
Do září bude přístupný barokní kostel Navštívení Panny Marie, jinak zvaný Kaple V Lipkách. Externí expozici textilnictví uvidíte v budově Hedvy Český Brokát. Na léto se pro vás otevírá také Galerie Marie Kodovské v Mlýnské ulici.