Svezte se výletním vláčkem z Bruntálu do Malé Morávky

Svezte se výletním vláčkem z Bruntálu do Malé Morávky

04.07.2023 | Letní aktivity
Takový výletní vláček, kdy červený vagónek s dřevěnými lavicemi táhne červená motorová lokomotiva, uvidíte snad už jen ve filmech pro pamětníky. Užít si cestu po kolejích krásnou přírodou Jeseníků z Bruntálu do Malé Morávky a zpět můžete nejen o všech prázdninových víkendech, ale až do 17. září 2023.
Slezský železniční spolek vypraví své historické vláčky na nejstrmější českou ne ozubnicovou trať o všech sobotách a nedělích 5x denně v každém směru. Na kolejích pojede tradiční souprava – lokomotiva Rosnička T334.0966 spolu s dřevěným vagónkem řady Blm. Jízdenky zakoupíte u průvodčího ve vlaku, stejně jako drobné občerstvení, které pro vás budeme mít připraveno. Pouze v době výluky na trati v polovině prázdnin bude místo vláčku jezdit historický autobus – Karosa ŠL 11. Chybět nebudou ani výletní rychlíky z Ostravy na Borůvkové hody v sobotu 19. srpna a také na Festival řízků v sobotu 9. září 2023.
Provoz na této horské trati byl zahájen v roce 1901 a oficiální provoz skončil v roce 2009. Trať měla význam pro spojení okresního města s rekreační oblastí v Jeseníkách. Unikátní je svými sklonovými poměry a hlavní technickou zajímavostí je značné převýšení mezi stanicemi Světlá Hora (605 m n. m.), zastávkou v Rudné pod Pradědem zast. (733 m n. m.) a Malou Morávkou (640 m n. m.).