Kolem Petrových kamenů se opět pasou ovce

Kolem Petrových kamenů se opět pasou ovce

11.06.2024 | Letní aktivity
Volně se pasoucí ovečky s pastevcem a jeho čtyřnohými pomocníky uvidíte od června do začátku září na svazích mezi Ovčárnou a Petrovými kameny v Národní přírodní rezervaci Praděd v Jeseníkách. Ovčí stádo patří manželům Vladimíře a Romanu Křenkovým ze Stránského, kteří sem přivezli 28 ovcí a devět jehňat. Společně s nimi ho hlídá i border collie Maruška.
Ovce budou na horách spásat alpínské trávníky a pomáhat zachránit zanikající druhovou pestrost. „Volná pastva je nejlepším způsobem péče o horské trávníky a rostliny a živočichy, kteří jsou na nich doma. Tuto tradici obnovujeme po osmdesáti letech,“ vysvětluje Jindřich Chlapek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Zcela klíčová podle něj byla ochota a chuť farmářů ze Stránského pobývat na horách s ovcemi za každého počasí. Zvolené plemeno ovcí je valaška, odolná a houževnatá ovce do drsných horských podmínek.
Pastva doplňuje sečení v rámci rozvíjející se péče o alpínské bezlesí v oblasti Pradědu k záchraně vzácných a ohrožených druhů rostlin. Napomůže obnově druhové pestrosti vysokohorských trávníků. Kvůli klimatické změně a ukončení hospodaření ve 40. letech minulého století zde totiž dochází k šíření borůvčí a dalších druhů, které vytlačily například jestřábníky, zvonky, včetně erbovního zvonku vousatého, který v rámci ČR roste pouze v Jeseníkách, sasanky narcisokvěté, violky a některé druhy orchidejí.
Organizátoři volné pastvy ovcí nyní žádají všechny návštěvníky hor, aby měli v tomto území psy na vodítku, aby nedocházelo ke střetům s ovčáckými psy, kteří u stáda pracují, nebo k útokům na samotné ovce či jehňata.
Foto: Vladimíra Křenková