Vydejte se za tajemstvím vzniku textilnictví na Rýmařovsku

Vydejte se za tajemstvím vzniku textilnictví na Rýmařovsku

03.07.2024 | Letní aktivity
Seznámit se s historií výroby látek na Rýmařovsku můžete v prostorách firmy Hedva Český Brokát v Rýmařově. Ve spolupráci s rýmařovským muzeem zde vznikla zcela neobvyklá expozice, kde uvidíte haly i výrobní stroje, na nichž lidé tkaniny vyráběli. Návštěvníkům se expozice otevírá každým rokem tři dny v týdnu od května do září.

Ještě více celou dlouhou a složitou historii firmy, poznamenanou vzestupy a pády, poznáte během mimořádných komentovaných prohlídek. Provádět vás budou herci v dobových kostýmech. Vydat se na takovou prohlídku můžete ve středu 10. července 2024 v 10 nebo 14.30 hodin. Další se konají 7. a 21. srpna a 11. a 25. září 2024.

A co se dozvíte? Třeba to, že v roce 1890 nad tehdejší Císařskou (dnešní Opavskou) ulicí v Rýmařově založili bratři Adolf a Franz Schielové hedvábnický podnik. Úspěšná firma vyráběla kravaty, šatovky, brokáty a další druhy. Po roce 1945 byla jako německý majetek zkonfiskována, sloučena s dalšími menšími podniky a se sídlem v Moravské Třebové přejmenována na Henap, Brokát a následně Hedva. Firma Hedva Český Brokát stále funguje.

První komorní expozici o tkalcovství v prostorách textilky vytvořila Martina Kohoutková v roce 2013. Její součástí byla brokátová a vzorková místnost a prodejna nákrčníků z Prahy ve stylu art deco. O dva roky později zaměstnanci Hedvy a Městského muzea Rýmařov ve spolupráci s polským partnerem Muzeem Wsi Opolskiej w Opolu společně otevřeli expozici s názvem Dějiny textilnictví na Rýmařovsku včetně výstavy fotografií z mezinárodní fotografické soutěže na téma Textil.
V roce 2019 se prohlídková trasa rozšířila o expozici Jak vzniká tkanina v autentickém industriálním prostoru bývalé přípravny s původními sloupy a s tzv. schedovými střešními okny ve tvaru ozubení. Seznámíte se s původními stroji, historickými předměty, stavy či současnými brokátovými výrobky. Například zjistíte, z čeho se skládá a jak pracuje žakarský stav.