Užijte si víkend s lapky z Drakova

Užijte si víkend s lapky z Drakova

16.07.2024 | Letní aktivity
Setkání s různými pohádkovými postavami, třeba vodníkem, čarodějníkem, alchymistou, lesními skřítky, kejklíři i královskými rytíři, vás čeká o víkendu 20. a 21. července 2024 na Lesní slavnosti Lapků z Drakova v lesích Biskupství Ostravsko – Opavského nedaleko Vrbna pod Pradědem.
Zkusit si můžete rýžování zlata, podívat se, jak vznikají sochy pod rukama řezbáře Jiřího Halouzky či obdivovat práci uměleckého kováře, zasadit svůj vlastní strom, s rybáři si ulovit nějakou rybičku. Čeká vás rovněž soutěž Drakovský plaváček i hudební představení různých skupin. Na slavnosti se představí známé rytířské spolky, mezi nimi Arma Ferre, Agripa, Arcus, katovna Ordál anebo Burgmistři
Odvážlivci se určitě vydají hledat zlatý poklad Lapků z Drakova, který je ukryt v hlubokém lese. K hledání pokladu je pro děti do 15 let připravena Razítkovací hra. Pamětní razítka dostanou do Vandrovní knížky. Lesní pěšinky a cesty budou obsazeny různými zábavnými atrakcemi, ty s razítky jsou označeny. Pokud je navštívíte, určitě se dobře pobavíte a kromě razítka zde dostanete nějakou sladkost i obrázkovou kartičku rytíře zdejších hradů nebo kněžny. Stanovišť s razítky je celkem osm, nenajdete-li je všechny, nezoufejte. K vyzvednutí odměny z pokladu lapků postačí, předložíte-li pořadatelům na konci putování otisk alespoň pěti razítek.
Lesní slavnost Lapků z Drakova je ojedinělou akcí v celém jesenickém regionu, která se letos koná už po devatenácté. Původní myšlenkou vzniku této akce v roce 2005 byla výzva k záchraně pozůstatku historické stavby, jedinečné technické památky Lorenzovy huti. Ta se nachází v lese na Drakově. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout záchranné stavební práce této dřevouhelné hutě.