Zámek v Janovicích u Rýmařova otevřel své brány

Zámek v Janovicích u Rýmařova otevřel své brány

30.07.2024 | Letní aktivity
Komentovanou prohlídku prvním patrem západního křídla zámku v Janovicích u Rýmařova si užijete letos poprvé od posledního červencového týdne. V roce 2024 se totiž na zámku opravuje elektroinstalace, a proto je uzavřen okruh Svět "janovických" Harrachů.
Využijte proto jedinečnou příležitost podívat se do prvního patra západního křídla. Dozvíte se mnoho zajímavých informací o zámku, panství a rodině Harrachů. Výklad průvodce doplňují fotografie rodiny Harrachů, jejich radovánek, životního stylu, portrétů a také fotografie interiérů a exteriérů janovického zámku. V červenci a v srpnu se můžete vydat s průvodcem na prohlídky od úterý do neděle v 9.30, 11.30, 13.30 a v 15.30 hodin.
Projděte se také zámeckým parkem. Jeho rozloha je více než pět hektarů v nadmořské výšce 650 m n. m. Po jihozápadní straně ho lemuje stromová alej a Podolský potok, na severovýchodě hranici tvoří janovický zámek . Celý park lze obejít po zpevněné cestě vedoucí kolem zámku, parkem a stromovou alejí.
Původně byl prostor využíván jako louka na sušení běleného plátna a na louce byla dvě bělidla - letní dřevěné a zimní zděné. Na sklonku 19. století zde začali tehdejší majitelé a milovníci přírody, Harrachové, budovat "severské arboretum", čemuž předcházelo vysušení podmáčené půdy. Výsadba stromů byla ukončena v roce 1910. K nejvzácnějším patří borovice vejmutovka, douglaska tisolistá a bříza papírovitá pocházející ze Severní Ameriky. Borovice vejmutovka a douglaska tisolistá patří k nejvyšším stromům v parku.