Nejlepší zlatokopové světa se sejdou v Jeseníkách. Buďte u toho!

Nejlepší zlatokopové světa se sejdou v Jeseníkách. Buďte u toho!

19.08.2024 | Letní aktivity
Mistrovství světa v rýžování zlata se koná od pondělí 19. srpna do soboty 24. srpna 2024 ve Zlatých Horách. Do Jeseníků se v těchto dnech sjede elita zlatokopů z více než dvaceti zemí z pěti kontinentů. Kromě nich se očekává mnoho diváků, kteří mohou obdivovat zručnost moderních zlatokopů při extrahování malých kousků cenného zlata, zvaných zlatinky, z písku.
Zahajovací průvod vyjde od vlakového nádraží ke skanzenu v pondělí 19. srpna v 17 hodin a slavnostní zahájení začne ve skanzenu v 18 hodin. Během mistrovství jeho účastníci zažijí také zlatokopeckou svatbu, španělský večer či ohňovou show. K poslechu, tanci a zábavě zahrají například kapely Fleret, Hudba z Marsu, Lady Birds, Holátka. Finálová kola mistrovství si užijete v sobotu 24. srpna, kdy úspěšní zlatokopové převezmou svá ocenění. Akci na závěr roztančí kapela Rednex.
Mistrovství se koná v malebném prostředí Údolí ztracených štol, kde byla vybudována replika zlatorudného mlýnu, stoupy na drcení rudy a dřevěné sruby. Toto místo je významné nejen pro šampionát, ale také každoročně hostí akce jako je Otvírání jesenického Klondiku a soutěž O putovní zlatou pánev starosty Zlatých Hor.