Vydejte se na procházku za betlémy do Bruntálu i Krnova

Vydejte se na procházku za betlémy do Bruntálu i Krnova

21.12.2021 | Ostatní
Bruntálský mechanický betlému, který řezbář František Nedomlel neustále doplňuje o nové prvky, uvidíte od soboty 25. prosince 2021 ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie v kapli sv. Kříže v Bruntále.

Bruntálský mechanický betlému, který řezbář František Nedomlel neustále doplňuje o nové prvky, uvidíte od soboty 25. prosince 2021 ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie v kapli sv. Kříže v Bruntále.

Na ploše 38 metrů čtverečních se rozkládá ojedinělá kompozice budov a pohyblivých sekcí. Tajemství betlémské události přibližuje neotřelou jemností, lidovostí, originalitou a smyslem pro detail. Betlém začal vyřezávat v padesátých letech minulého století Josef Nedomlel. Během 27 let vyřezal 58 figurek, 13 dřevěných objektů, sedm stromů, vytvořil imitaci skal a pozadí betlému. František v díle svého otce pokračuje od roku 2003. V kostele se nachází i kronika betléma, do které můžete zachytit své dojmy a postřehy, které tvůrce a stavitele betléma obohacují a inspirují k další tvorbě.

Betlém bude otevřen do neděle 2. ledna 2022 každý den od 10 do 12 hodin a od 14 do 17 hodin. Po vánočních svátcích bude v kapli sv. Kříže přístupný v rámci pravidelných bohoslužeb až do 2. února 2022, nebo po předchozí domluvě.

V Krnově najdete asi nejnavštěvovanější betlém v centru města mezi obchodním domem a radnicí. Autory jsou Čech Jiří Halouzka a Polák Francizsek Piecha. Výlohy radniční restaurace zdobí loutky krnovského souboru Krnováček a v jednom z oken můžete vidět betlém. Ve výloze prodejny TINA na Hlavním náměstí u kostela sv. Martina je betlém, ve kterém poznáte stavby a dominanty města. Postavičky představují profese, koníčky, sporty i události, které Krnov charakterizují. Městské muzeum Krnov má v zimní zahradě nainstalovaný ručně vyřezávaný a malovaný dřevěný betlém. Prohlédnout si ho můžete při návštěvě Flemmichovy vily společně s dalšími výstavami, a to mimo pondělí každý den od 9 do 17. Muzeum bude uzavřeno od 24. do 27. prosince 2021. V kostele sv. Martina bude krnovský betlém přístupný 25. prosince od 14 do 16 hodin. Vidět jej můžete při bohoslužbách, které zde probíhají. Letošní novinkou bude možnost prohlédnout si betlém v kostele Narození Panny Marie v centru města. Pro veřejnost bude kostel otevřen 25. prosince od 14 do 17 hodin a 26. prosince od 14 do 18.30. Krnované jsou zvyklí také na betlém u Kelty v Albrechtické ulici. Nepřijdou o něj ani letos.

Další betlém se nachází na Ježníku nad penzionem Hermes. Přemístil se sem od budovy bývalé školy, kde se stará zvonička každoročně měnila na chlév, ve kterém se oslík, volek i Josef s Marií sklání nad jesličkami s Ježíškem, zatímco venku mudrci přináší své dary a ze všech stran se sbíhají domestikovaná i divoká zvířátka. Je dobře dostupný pro návštěvníky, kteří k němu přicházejí nebo přijíždějí autem. Navštěvovaný bývá betlém v poutním kostele na Cvilíně, který bude přístupný od 25. prosince 2021 do 2. ledna 2022. Po cestě ke kostelu vás čeká další novinka, a to betlém v kapli Anděla strážného na cvilínských schodech.