Prožijte nedělní odpoledne v parku

Prožijte nedělní odpoledne v parku

08.06.2022 | Ostatní
Zámek Bruntál se letos poprvé připojí k projektu Víkend otevřených zahrad. Neděli 12. června 2022 tak můžete prožít v nedávno zrekonstruovaném zámeckém parku. Ve 13, 15 a 17 hodin se uskuteční komentované prohlídky. Těšit se můžete také na zajímavý workshop zaměřený na poznávání dřevin. Stylové občerstvení připraví Majoránek - Bylinkový ranč a Sirupárna u Jezinky.

Zámecký park byl od roku 2020 kvůli opravám uzavřený a veřejnosti se otevřel v červenci 2021. Kromě zahradnických prací došlo k opravě oplocení, zpevnění chodníčků a cest, rekonstrukci jezírka, opravám elektroinstalace, bašty se schodištěm, pozůstatků hradeb a dalších staveb. Součástí zahrad jsou také čtyři nové sochy, které vznikly v rámci sochařského sympózia. Park o rozloze 2,5 hektarů vznikl už v 16. století. V polovině 17. století založil Řád německých rytířů pravidelnou zahradu. Významné zásahy byly provedeny za velmistra Řádu arcivévody Evžena Habsburského po roce 1894 podle návrhů Georga Hauberrissera.

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a stal se postupně tradičním po celé Evropě. V České republice se v roce 2010 pod záštitou Národního památkového ústavu poprvé otevřely tři zahrady a jejich počet postupně vzrůstal. Cílem je zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorách a také představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přinést zážitek z poznání