Krnovská synagoga se zbarví do červena

Krnovská synagoga se zbarví do červena

23.11.2022 | Ostatní
U příležitosti Červené středy 23. listopadu 2022, dne připomínky obětí všech, kdo jsou nebo byli pronásledováni pro své vyznání, se v Krnovské synagoze uskuteční vernisáž výstavy Neviditelné synagogy. Umělecké fotografie Štěpána Bartoše jsou doplněny o kontury zaniklých synagog Moravskoslezského kraje. Vernisáž začne v 17 hodin, v 18 hodin se synagoga zbarví do červena.
Synagogy byly od středověku místem náboženského, vzdělávacího i společenského života židovských komunit. Zejména XIX. Století přineslo pozoruhodné architektonické počiny, často inspirované rozmanitými stavebními slohy minulosti. Synagoga se stávala nepřehlédnutelnou součástí urbanismu řady českých měst i vesnic.

První polovina XX. století však přinesla určitý útlum. Některé židovské obce zanikaly, náboženský život se soustřeďoval ve větších obcích a řada synagog přestala sloužit bohoslužebným účelům, nebo byla využívána sporadicky. Zlomovým okamžikem se stal nacistický pogrom v listopadu 1938, který na již odtrženém území Československa způsobil nenahraditelné škody na budovách i vnitřním vybavení. Mnoho synagog pak bylo zbouráno pří výstavbě měst v letech 1945 až 1989. Výstava potrvá do 28. února 2023