Pohyblivý bruntálský betlém uvidíte na Boží hod

Pohyblivý bruntálský betlém uvidíte na Boží hod

21.12.2022 | Ostatní
Největší pohyblivý betlém v Moravskoslezském kraji uvidíte hned po Štědrém dnu v kapli sv. Kříže v kostele Nanebevzetí Panny Marie na náměstí J. Žižky v Bruntále. V současnosti má 281 figur. Ze dvaatřiceti objektů je jich dvaadvacet pohyblivých. Betlém, který zaujímá plochu 38 metrů čtverečních, je dílem řezbářské rodiny Nedomlelových. Poprvé byl vystavený v roce 1956, kdy figury z lipového dřeva nahradily původní sádrové.

Josef Nedomlel se tehdy nechal inspirovat místem svého rodiště i života a vytvořil mimo jiné maketu svého rodného domu, bruntálského zámku, Křižlického vodního mlýna, několik kopií vesnických domů ze Starého Města u Bruntálu. V roce 2005 navázal na práci svého otce syn František Nedomlel.

Betlém je letos opět bohatší o další pohyblivou sekci. Je to věrná kopie Klippelova bruntálského sloupu, u které se modlí rodina, matka se synem a dvě sestry. Jde o kopii rytířské věžičky, která je umístěna v zahradě jednoho z domů na ulici Kavalcova. Sloup byl postavený v první polovině 17. století na místě, kde byl při obléhání města Švédy zajat Wilhelm Eckershausen zvaný Klippel, velmistr Řádu německých rytířů. Celý Betlém řídí počítač, je propojen více než 150 metry kabeláže se stovkou zásuvek. Zpřístupněn bude od neděle 25. prosince 2022 do 1. ledna 2023, od 10 do 12 a od 13.30 do 17 hodin. Do 2. února 2023 pak bude k vidění vždy před a po bohoslužbě a také kdykoliv po předchozí domluvě.