Cestou na lyže se zastavte v bruntálském zámku

Cestou na lyže se zastavte v bruntálském zámku

04.01.2023 | Ostatní
Pokud pojdete do lyžařských areálů či běžeckých stop přes Bruntál, určitě se zastavte na zámku. Uvidíte, co nosily dámy ve městech od 2. poloviny 19. do 1. poloviny 20. století.
Nejrůznější pokrývky hlavy vás čekají na výstavě s názvem Dáma prostovlasá nevychází. Čepce, šátky, zimní kápě, klobouky a kloboučky jsou doplněny ukázkou dámských doplňků, dětskými čepečky a dobovými vyobrazeními.

Určitě vás zaujmou exkluzivní dobové kloboučky a čepečky označené Mode de Paris či jejich bruntálské napodobeniny. Většina exponátů prošla v letech 2018 až 2021 restaurováním a repliky krajkových čepců si vyzkoušíte. Výstava potrvá do 29. ledna 2023.

Milovníci detektivech se zase mohou zapojit až do 26. března 2023 do řešení zločinů na unikátní interaktivní výstavě Stopa: Vyřeš zločin! Případ rozlousknete pomocí nových vědeckých metod v kriminalistice. K dispozici je daktyloskopický komparátor pro analýzu otisků prstů i biologická laboratoř. Seznámíte se s metodami trasologie nebo podrobnostmi soudní pitvy.