Do kostelů můžete nahlédnout i mimo sezonu

Do kostelů můžete nahlédnout i mimo sezonu

25.01.2023 | Ostatní
Kdo rád putuje po církevních památkách i mimo turistickou sezonu, může navštívit kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Starém Městě u Bruntálu a poutní kostel na Cvilíně. Oba jsou otevřeny veřejnosti celoročně.

Unikátní archeologické nálezy z počátku 13. století potvrzují, že Bruntál - nejstarší město s doloženými městskými právy v českých zemích – se rozkládal v okolí kostela Neposkvrněného Početí Panny Marie ve Starém Městě. Poprvé v písemných pramenech je kostel v Bruntále uveden v listině, jíž 15 italských arcibiskupů a biskupů uděluje návštěvníkům kostelů v Hradci u Opavy a Bruntále čtyřicetidenní odpustky. Listina je označena datem 14. prosince 1295 a byla vydána v Římě. O zdobnosti kostela vyprávějí kamenné reliéfy či unikátní nástěnné malby na stěnách, zobrazující biblické postavy a výjevy. Ty byly objeveny teprve v roce 1994 pod novodobou vápennou omítkou a jsou považovány za velmi kvalitní díla své doby. Prohlédnout si kostel můžete každou sobotu od 11 do 16 hodin.

Kostel Povýšení svatého Kříže a Panny Marie Sedmibolestné na Cvilíně je do konce dubna 2023 zpřístupněn vždy v sobotu od 10 do 16 hodin a v neděli od 13 do 16 hodin. Do neděle 29. ledna 2023 je součástí prohlídky také betlém, na který si jen během Vánoc přišlo podívat kolem 3 000 lidí. Barokní chrám je dílem místních stavitelů. Autorem malířské výzdoby klenby se stal věhlasný brněnský mistr František Eckstein. Oltáře pocházely z dílen sochařů a řezbářů Johannese Lehnera, Hanse Michala Huebnera či krnovského malíře Ondřeje Thomase. Hlavní oltář zdobí Teuberovy obrazy Panny Marie Sedmibolestné.