Jarní prázdniny v Kosárně

Jarní prázdniny v Kosárně

14.02.2023 | Ostatní

Dovědět se, jak dříve žili lidé na vesnici v Jeseníkách můžete v muzeu Kosárna v Karlovicích. V době jarních prázdnin tu mají v únoru a březnu 2023 otevřeno vždy od středy do neděle od 9.30 do 17.30 hodin.
Samotná budova je výjimečná z hlediska architektury a je národní kulturní památkou. Postavena byla v roce 1600 jako součást hamerské huti, do dnešní podoby byla přestavěna v roce 1759. Už zdaleka přitahuje svým nevšedním vzhledem - na zděném přízemí je postavené dřevěné patro s ochozem s vyřezávanými sloupky a nad ním vysoká dřevěná střecha.

V přízemí – výminku – uvidíte ložnici a obývací pokoj, v prvním patře pak bydlení lesníka. Kuchyně s kachlovými kamny, ložnice, pokoj babičky i pracovna jsou vybaveny nábytkem a doplňky z první poloviny 20. století.

S historií lesnictví i s tím, jak je třeba pečovat o les od semínka až po kácení stromů, se seznámíte ve druhém patře. Ve smart expozici si hlavně děti spustí pilu nebo harvestor, což je lesnický kombajn, který se využívá při těžbě dřeva. V objektu se zachoval kamenný chlév, špejchar na uskladnění obilí a stodola. Najdete zde expozici zemědělského nářadí i bylinkovou půdu.