Nahlédněte do historie rozvoje textilnictví

Nahlédněte do historie rozvoje textilnictví

20.02.2023 | Ostatní
Tkaní látek má v oblasti Jeseníků dlouhou tradici, počátky sahají podle archeologických nálezů zhruba do začátku 13. století. Ten pravý boom ale přišel až na konci 19. století s příchodem průmyslové výroby.
Nahlédnout do historie můžete v úterý 28. února 2023 od 18 hodin ve studovně knihovny v Krnově.

Průmyslová textilní výroba se tu rozvíjela od 19. století. Převažovaly továrny zpracovávající vlnu, ale byly zde i takové, které se zabývaly odlišnou textilní výrobou. Jejich historií se zabývá Martina Kvapilová, vyučující odborných předmětů na zdejší střední škole průmyslové. K samotnému tématu ji přivedlo zjištění, že budova, ve které učí studenty o technologiích v textilnictví byla postavena pro účely tkaní látek. V přednášce Historie krnovských textilních továren se můžete těšit na exkurz do minulosti a seznámení s původní textilní výrobou i s výrobní či vzhledovou proměnou továrních budov v průběhu času. Studentky střední školy navíc předvedou tkaní na rámy.

Pokud vás rozvoj výroby látek zajímá, pak určitě zamiřte do Městského muzea v Rýmařově.  Seznámíte se s historií textilnictví na Rýmařovsku od jeho počátků až do současnosti. Nenechte si ujít soubor církevních hedvábných brokátů, kněžských ornátů protkávaných zlatem a stříbrem, část produkce bývalého podniku Hedvy Rýmařov a také nástroje a stroje nezbytné pro zpracování textilu a textilní suroviny.