Neváhejte navštívit Biskupskou kupu

Neváhejte navštívit Biskupskou kupu

15.03.2023 | Ostatní
Ten, kdo miluje výstupy na kopce a hory, jistě ocení, že na Biskupské kupě u Zlatých Hor se ve výšce 890 metrů nad mořem otevírá zázemí jedné z nejnavštěvovanějších rozhleden v Jeseníkách. Užít si kulturní program a vystoupat po devadesáti pěti schodech na vyhlídkovou plošinu zdarma můžete v sobotu 18. března 2023 od 11 hodin. Navíc zde přibylo sedm informačních tabulí o zajímavých místech zlatohorského regionu.

Rozhledna byla postavena jako první kamenná rozhledna v Jeseníkách v roce 1898 k příležitosti padesáti let vlády císaře Františka Josefa. Ovšem již v roce 1890 stála na vrcholu Biskupské kupy vyhlídka v podobě dřevěné pyramidy. Ta ovšem během pěti let zchátrala a zřítila se. Největší zásluhu na stavbě 19 metrů vysoké kamenné věže měl tehdejší Moravskoslezský sudetský turistický spolek. V průběhu obou světových válek sloužila jako pozorovatelna. V roce 1966 byl vstup na věž zakázán z důvodu instalace televizního převaděče. Rozhledna byla opět zpřístupněna v roce 1998.

Z ochozu jdou vidět všechny vrcholy jesenických hor včetně Pradědu. A také Králický Sněžník, Sněžka, Beskydy a za velmi dobré viditelnosti nejvyšší štíty Vysokých Tater. Rozlehlá pláň polské nížiny se pak otevírá severním směrem, kde lze pozorovat komíny druhé největší tepelné elektrárny v Polsku u Opole a obrysy 100 km vzdáleného města Wroclaw.