Prožijte noc s rýmařovským muzeem

Prožijte noc s rýmařovským muzeem

16.05.2023 | Ostatní
Oslavte v pátek 19. května 2023 s Městským muzeem v Rýmařově Muzejní noc 2023. Začne v 17 hodin před budovou muzea interaktivní klaunskou show, s písničkami a prvky trapnomagie pro děti od 3–99 let, Trampoty klauna Nešiky.
V 19 hodin odstartuje Procházka s Vincenzem Brixelem skutečně neskutečnou historií města Rýmařova, při níž legendy a pověsti ožijí společně s historickými postavami, které se pro tuto jedinečnou příležitost ujímají role průvodců. Prožijete znovu dávné události tak, jak je viděl, prožil a popsal občan města a rodák Vincenz Brixel. V případě deště se akce nekoná.

Noc bude pokračovat ve 20.30 hodin promítání na stěnu zadní části budovy muzea černobílého filmu Případ pro začínajícího kata režiséra a scénáristy Pavla Juráčka z roku 1969 na motivy fantaskního románu Jonathana Swifta Gulliverovy cesty. Autor vyprávění zasadil do tehdejších reálií a vytvořil podobenství, vyjadřující jeho vlastní, ale i společenské dobové pocity. Film  byl až do roku 1989 v trezoru. Při nepřízni počasí se promítání odehraje v budově Městského muzea Rýmařov. Občerstvení je zajištěno.

Městské muzeum Rýmařov, Sdružení obcí Rýmařovska a Gmina Dobrodzień vás zvou také na panelovou výstavu Objevujte krásu Dobrodziene a krajiny dinosaurů, Rýmařovska a Jeseníků, která je k vidění na rýmařovském náměstí do 28. června. Autoři fotografií jsou Miroslav Glacner, Mateusz Antkowiak a Mirosław Dedyk, část snímků pochází z archivu MAS Kraina Dinozaurów. Výstava vznikla v rámci projektu Když děti propagují, spolufinancovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd a městem Rýmařovem.

Ve čtvrtek 18. května se uskuteční přednáška Davida Kovaříka z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR a Hany Vavrouchové z Mendelovy univerzity v Brně na téma Zaniklá sídla Moravy a Slezska ke stejnojmenné publikaci. Přednáška se uskuteční v Městském muzeu Rýmařov  v 17 hodin. Do neděle 21. května stihnete v Galerii Octopus navštívit výstavu vzácně vystavených kreseb, keramiky i několika obrazů významného ostravského malíře a pedagoga na Fakultě umění Ostravské univerzity Daniela Balabána s názvem Hledání obrazu. V komorním prostoru Galerie Pranýř zase uvidíte sochy, obrazy a kresby sochaře, malíře a keramika z Horní Loděnice  Lubomíra Dostála. Výstava s názvem Sochy pro Rýmařov se koná u příležitosti osazení autorových soch Čarokruh a Fraktály v Rýmařově.

 A těšit se můžete také na dvě nové výstavy, které zahájíme za přítomnosti autorů v sobotu 27. května v 16 hodin, a to výstavu kreseb a fotografií Jiřiny Hankeové Trávy a výstavu fotografií Jiřího Hankeho s názvem Hledání Ameriky.