Tradiční Týden Vincenze Priessnitze v Lázních Jeseník

Tradiční Týden Vincenze Priessnitze v Lázních Jeseník

02.10.2023 | Ostatní

V Jeseníku tento týden vzpomínají na proslulého zakladatele zdejších léčebných lázní a propagátora léčby prací, čerstvým vzduchem a vodou Vincenze Priessnitze. Tradiční Týden Vincenze Priessnitze v lázních se koná od 2. do 8. října 2023 u příležitosti 224 let od narození léčitele.
Od pondělí můžete navštívit různé akce – od promítání filmu, komentovaných prohlídek léčitelova rodného domu, léčebných pramenů po koncerty či přednášky. Ve středu 4. října se večer rozzáří Krizový kříž na Předním vršku a průčelí sanatoria Priessnitz. To bude rozsvíceno také ve čtvrtek a pátek vždy od 19 do 21 hodin.
Ve čtvrtek 5. října zažijete tradiční jarmark u Hudebního altánku. Od 15 hodin je připravený program pro děti Kudy teče voda, večer přednáška O cestě ke zdraví a síle vody. V pátek 6. října se uskuteční Den zdraví. Otevřena bude lázeňská vyhlídka i Muzeum Vincenze Priessnitze v jeho rodném domě. V sobotu se můžete těšit na celodenní pouť z Jeseníku k obnovené Jelení koupeli s názvem Vivat Priessnitz! Koncert Radost v lázních s Andreou Kalivodovou a Martinem Maxou propojí klasickou hudbu a nejslavnější muzikálové melodie s autorskou tvorbou, jejíž kořeny sahají hluboko do české folk-rockové scény. Na své si přijdou také milovníci zpívané poezie za doprovodu akustické kytary a houslí. V neděli bude od 14 do 15.30 otevřena kaple a hrobka Vincenze Priessnitze