Přijeďte se podívat nejen na masopust do Liptaně

Přijeďte se podívat nejen na masopust do Liptaně

13.02.2024 | Ostatní
Tradiční vodění medvěda, pochování basy a masopustní průvod masek, to vše s masopustními koblížky a zabijačkovými dobrotami a hlavně dobrou zábavou vás bude čekat, pokud se v pátek 16. února 2024 vydáte na masopust do Liptaně na Osoblažsku. Průvod vychází od mateřské školy v 16 hodin. V hale pak bude hrát skupina Tepláky, ochutnáte klobásky, sekanou v bránici, domácí uzené, jitrničky či prdelačku.
Do obce jede vlak dopravce České dráhy po vyhlášené úzkorozchodné trati z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy. Využít můžete třeba spoj v 15.27 hodin z Třemešné. Do cíle dorazíte o devět minut později.
Výlet do Liptaně si však můžete naplánovat na delší dobu. Jedna z nejhezčích obcí Osoblažska leží v úzkém, prudkém údolíčku Liptaňského potoka. První zmínku o obci najdete z roku 1256. Určitě vás osloví její zachovalý vesnický ráz s dominantou novogotického kostela Nanebevzetí Panny Marie z červených pálených cihel. Cenný je i jeho interiér, výzdoba se zachovala v jednotném stylu.
V Liptani by neměl návštěvník opomenout zhlédnout bývalou četnickou stanici Stráže obrany státu (SOS), kde v roce 1938 zastřelili místní zfanatizovaní Němci šest příslušníků SOS. V centru obce, ve stejné budově jako sídlí obecní úřad, můžete vždy v pátek navštívit galerii Drak, kde uvidíte mimo jiné originální liptaňskou krajku. Vydáte-li se po modré turistické značce, dojdete k bludnému balvanu. Tuto přírodní památku sem před 250 – 280 tisíci lety zavlekl pevninský ledovec z jižního Švédska. Svými rozměry – 220 x 130 x 120 cm o přibližné hmotnosti 4,7 tuny - je jedním z největších bludných balvanů v České republice.

Fotografie
Záznam není přeložen