Jarní prázdniny věnujte poznávání

Jarní prázdniny věnujte poznávání

05.03.2024 | Ostatní
Zajímavé muzeum najdete v obci Karlovice. Objekt kosárny byl postaven v roce 1600, kdy patřil ke knížecí Horní hamerní huti. Po zrušení železáren ho koupil a zvětšil Jan Michal Hartel, který zde vyráběl drát a další nářadí. Rodině Hartlů s menšími přestávkami kosárna patřila do roku 1812, kdy ji koupil revírník Řádu německých rytířů. Pak se její majitelé ještě několikrát změnili, například v roce 1921 zde bydlely rodiny koláře, dělníka na pile a kočího. V roce 1974 areál zakoupilo Okresní vlastivědné muzeum v Bruntále.
Objekt bývalé kosárny v Karlovicích je z hlediska architektury tvarově i dispozičně ojedinělý. Uvidíte zde expozice věnované venkovskému bydlení a lesnictví. Expozici bydlení tvoří v přízemí byt - výměnek, skládající se z ložnice a obývacího pokoje, v patře domácnost lesníka s pracovnou, ložnicí, kuchyní a pokojem babičky. Lesnické expozice o pěstování a ochraně lesa i o historii lesnictví jsou umístěny v 2. patře objektu. Z dalších budov v areálu se dochoval zděný chlév a ke špýcharu byla přistavena stodola. V ní se nachází expozice zemědělského nářadí a náčiní, názorně doplňující představu o životě a práci na vesnici v minulosti, a bylinková půda. Součástí areálu je i zahrada. Obdivovat budete třeba obří pily, které v jesenických lesích dělníci používali, i ukázky nejrůznějších venkovských strojů, od mlátiček a mlýnů až po kosy a hrábě. V březnu 2024 je zde otevřeno od středy do neděle od 9.30 do 17 hodin. Nechybí komentované prohlídky.
V sobotu 23. března 2024 od 15 hodin se zde uskuteční zahájení zcela nové expozice kovárny. Představí ji její autor - historik z Muzea Bruntál Igor Hornišer. Akci doprovodí vernisáž výstavy poDoba kovOVA, kterou připravilo Umělecké slévárenství Ostrava z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Pro děti bude připraven zábavný workshop.
Pokračovat v poznávání minulosti Jeseníků můžete například při návštěvě muzea v Rýmařově nebo zámku v Bruntále.