Vstupte do chrámů a nadechněte se uklidňující atmosféry

Vstupte do chrámů a nadechněte se uklidňující atmosféry

30.04.2024 | Ostatní
Projekt Otevřené chrámy v Moravskoslezském kraji umožňuje již po osmé od 1. května 2024 objevovat skvosty sakrální architektury také na Bruntálsku. Během turistické sezony tak lez zajít do vybraných staveb a nechat se okouzlit umem našich předků, poslechnout si něco zajímavého od průvodce nebo se jen nadechnout zvláštní a uklidňující atmosféry.
V Krnově celoročně zve k prohlídce poutní kostel Panny Marie Sedmibolestné na Cvilíně. V sobotu je otevřený od 10 hodin a v neděli od 11 hodin. Zavírá vždy v 17 hodin. V květnu bude otevřený také v pracovní dny, a to od 13 hodin. Od 1. máje lze zavítat na věž kostela sv. Martina v centru města a v Krnově–Kostelci do sakristie kostela sv. Benedikta vždy v sobotu, v neděli a o svátcích od 13 do 18 hodin.
Na Osoblažsku budou zpřístupněny dvě církevní památky. Kostel sv. Martina v Bohušově bude pravidelně otevřen v sobotu od 11 do 15 hodin. V neděli jej můžete navštívit mezi 10 a 14 hodin. Kostel sv. Archanděla Michaela v Hrozové je raně gotická stavba ze 13. století s gotickými nástěnnými malbami. Přístupný je na objednání.
Pro milovníky dávné historie je bezpochyby nezapomenutelným zážitkem návštěva kostela ve Starém Městě u Bruntálu s pozůstatky románské baziliky. Za prohlídku stojí rovněž kostel Panny Marie Sněžné s křížovou cestou v Rudě u Rýmařova. Barokní kostel nechal v letech 1756-1758 vybudovat uničovský královský rychtář J. F. Greschelsberger jako poděkování za záchranu života. Otevřeno je o svátcích a víkendech od 13 do 17 hodin.