Objevte krásy stříbrného dolu

Objevte krásy stříbrného dolu

02.05.2024 | Ostatní

Na prohlídky Stříbrného dolu v Horním Městě u Rýmařova se vydejte v pátek 3. nebo v sobotu 4. května 2024. Prohlídková trasa nabízí okolo 450 metrů chodeb, tři dobývací komory a zejména unikátní zážitek v podobě lezení po žebřících.
Hned za vstupním portálem nahlédnete do úžasného světa hornoměstského podzemí. Nejedná se však o historický vstup, ale o nově zbudovaný, aby bylo možné, co jak nejkratší cestou zpřístupnit staré partie ložiska. Poté, co sejdete žebříky, projdete krátkou chodbou až místu, kde čeká soška sv. Barbory, patronky horníků. U ní je možné zapálit svíčku, ale také se připravit na sestup na spodní patro dolu, tzv. Petrův obzor, impozantní vytěženou komorou. Komora má úklon 60-70° a leze v ní po žebřících o celkové délce 25 metrů. Jedním z nejzajímavějších míst Petrova obzoru je krátká chodba vejčitého tvaru, ve které naleznete stopy po sázení ohněm – proto je celá černá.
Podzemí je fyzicky náročné a, jelikož byl zachován přirozený charakter podzemí, je nutné počítat s tím, že se zašpiníte. Z tohoto titulu je nutné mít pevnou obuv, rukavice a věci na ušpinění (vše vlastní), čistý nevyjde skoro nikdo. Přilba a čelovka bude poskytnuta. Na prohlídky je nutné se dopředu objednat na webových stránkách.